Пастор: СВМ једина мађарска странка на изборима

СУБОТИЦА: Председник Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор каже да ће СВМ бити једина мађарска странка која ће учествовати на републичким, покрајинским и локалним изборима који ће у Србији бити одржани 21. јуна.
istvan pastor, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

Он је у јутарњем радио програму суботичког Панон РТВ-а рекао да зато верује да ће пред мађарским бирачким телом бити лака одлука.

Они којима то није важно остаће код куће или гласати за друге, и то је легитиман став, али то није одлука коју ми подржавамо, ми бисмо волели да они којима је важно мађарско питање гласају за СВМ, каже Пастор.

Поводом предаје листе у Суботици, Пастор је рекао да је то изазвало узнемирење, при чему појединци покушавају да СВМ посвађају са СНС.

За то нема никаквог основа ни утемељења. Ми не желимо да се конфронтирамо ни са ким, када износимо ставове то не чинимо да би некога напали, рекао је Пастор у програму суботичког мађарског радија.

Ако, како наводи, други могу да кажу шта мисле о граду, у шта желе да га претворе, онда и СВМ има право да то учини и додаје да то није уперено ни против кога.

Навео је да се расподела пакета помоћи пензионерима са примањима нижим од 30.000 динара у Суботици и даље не одвија добро и да је СВМ управо саставила листу од 1.326 грађана који тврде да имају право на пакет помоћи, али га нису добили.

Пастор, који је и председник Скупштине Војводине, рекао је да су списак предали градоначелнику и локалној самоуправи да прегледају да ли ти људи заиста имају право на пакет помоћи и навео да то за СВМ није изборно, политичко питање, нити жели да тиме нападају градоначелника или власт.

Додао је да СВМ од овога не жели да прави политички капитал, већ да се проблем поштено реши, јер је то интерес свих.

Пастор је, поводом редовне седнице Скупштине града Суботице која је заказана за четвртак 28. маја, а чијем дневном реду је и доношење одлуке о постављању три споменика у центру града, рекао да је увек проблематично одржавање скупштине током кампање, јер се питања третирају као део кампање.

Ми то нећемо да радимо, и ово би требало да буде мирна, оперативна седница, али и свечана, јер се доноси одлука о подизању три споменика. Овој одлуци претходило је дуго договарање чији део сам био од почетка, а саговорник ми је био актуелни градоначелник, рекао је Пастор.

Подсетио је да ће споменик добити Карољ Биро, који је 16 година био градоначелник Суботице, последњи мађарски градоначелник до 1918. године за кога се везује изградња језгра града, краљ Петар Први који је важан за српски народ, те Иван Антуновић, бискуп чија је просветитељка делатност од важности за Буњевце и Хрвате.

Пастор је говорио и о инвестицијама, па је тако навео да је Влада Србије одобрила 500 милиона динара за изградњу два надвожњака код ипсилон крака, а да су у току радови на градској фонтани у центру Суботице за коју је из буџета града издвојено 120 милиона.

Очекује се, каже, да ће до краја године бити завршени и спољашњи и унутрашњи простори велнес центра на Палићу, док је у Бачкој Тополи у току изградња пречистача отпадних вода.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести