Пастор: Желе да ме сатанизују и физички униште

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор каже у интервјуу “Дневнику” да о датуму расписивања парламентарних, покрајинских и локалних избора и дану гласања очекује конкретне разговоре

у фебруару. Међутим, Пастор, који расписује изборе у АПВ, истиче и да не треба очекивати велике новости у односу на оно што је већ речено, односно да не би смели да буду пре 22. априла, а ни после 22. маја.

* Да ли сте начелно имали разговоре на републичком нивоу о могућем датуму гласања? 

– Уопште нисам био у прилици ових дана да разговарам ни са ким о тој теми. Као председник војвођанског парламента залагаћу се да избори за покрајински ниво буду организовани у складу са правилима, што је важно због интегритета институције која се зове Скупштина АП Војводине. Избори би практично требало да буду расписани 22. марта и не би смели да се одрже ни пре 22. априла, нити после 22. маја, и једна од те четири недеља у теоретском смислу долази у обзир.

* У практичном смислу која би била та недеља?

– Требало би видети шта је најрационалније. Наиме, вероватно није рационално да буду 1. маја, јер се људи тада баве неким другим стварима. Тако да у суштини остају три недеље у којима се мора тражити оптимум. Залагаћу се, с једне стране, да се у потпуности поштују правила, а с друге, исто толико је важно да се избори одрже истог дана на сва три нивоа. Сви су једнокружни и могу да се обаве у једном дану. То је битно и због укупне рационалности. У том смислу је усаглашавање можда мало сложеније, али не видим никакав проблем да се постигне договор да се сва правила поштују. Очекујем да током фебруара дође и до конкретних разговора и да се дефинише датум, али мислим да неких великих новости у вези избора заправо и неће бити.

* Праве се предизборне коалиције, да ли је СВМ донео коначну одлуку?

– Оно што смо у протеклом периоду перманентно чинили, а и чинимо и сада, јесте да објединимо бирачки, политички и јавни живот у корпус и у том смислу ћемо сарађивати са две мађарске странке које не заступају екстремистичке ставове. То су “Мађарска слога” из Бечеја на чијем је челу Золтан Смиешко, и Демократска партија војвођанских Мађара коју предводи Бела Чорба.

* Да ли сте добили позив на разговоре за уједињење опозиције, које је иницирао лидер ДС-а Бојан Пајтић?

– Не, нисмо добили позив, али и да смо га добили - а вероватно је то и Демократској странци јасно - захвалили бисмо се на њему.

* Председник Покрајинског одбора ДС-а Мирослав Васин је недавно изјавио у Суботици да су позив упутили и СВМ-у и Мађарском покрету...

– Писмо у којем нас позивају нисмо добили. И не љутимо се због тога.

* Мађарски покрет је најавио учешће на изборима, да ли је то разбијање бирачког тела војвођанских Мађара?

– Био сам прилично изненађен том веома изричитом реченицом, с којом је један од копредседника Мађарског покрета изашао на конференцији за новинаре. Као председник СВМ-а доживео сам то као изјаву која је морала имати озбиљне последице у односу на чланове Мађарског покрета који су истовремено и чланови СВМ-а. Да не буде спора: немам ништа против да Мађарски покрет учествује на изборима, али онај ко је члан СВМ-а мора да поштује правила која код нас важе.

* Која правила?

– Будући да се у Мађарском покрету налази значајан број људи који су истовремено и чланови СВМ-а, нисам имао другог избора, него да покренем дисциплински поступак против њих. Јер, у изборну битку не може да се иде тако да човек гледа ко ће му забити бајонет у леђа. С тог аспекта сам им веома захвалан јер су показали право лице. Дисциплински поступак ће бити спроведен, одлука донета и мислим да ће се разјаснити читава ситуација. Шта ће они после тога да раде - не занима ме. Да ли ће разбијати мађарско изборно тело, ни то ме посебно не занима, зато што је то њихова одговорност. С ким ће, како ће и да ли ће, сад се више ни то не зна, јер после те поменуте изјаве испада да више ни они сами не знају шта ће. Да ли ће ићи сами или не, хоће ли са СНС сарађивати или се држе оног договора на којем су били са ДС кад је Бојан Пајтић рекао “ми смо се сложили око тога да са СНС нико од нас неће”. Како сад читава прича функционише, имате ситуацију да један од виђених људи унутар Мађарског покрета, градоначелник Суботице, има за коалиционе партнере људе из СНС... Која је то папазјанија у којој се та читава прича налази?

* Мађарски покрет је 19. јануара био на разговору са ДС-ом о предизборној коалицији, одкуд онда СНС?

–  Не знам. Доста је некохерентна читава та прича због тога што им је, с једне стране, заједнички именитељ будућа несарадња са СНС, а с друге стране градоначелник Суботице изјављује “ми данас сарађујемо, можда ћемо и убудуће да сарађујемо са СНС0”. О чему се сад ту ради? Право да вам кажем, то више не могу да пратим, али на срећу, и није моје да о томе водим рачуна.

* Због чега су чланови Мађарског покрета покренули против вас дисциплински поступак?

– Тај перформанс не бих да коментаришем, мислим да ми то не би приличило. Што се тиче самог поступка ништа то није ново. Ја сам председник странке против кога се сад већ други пут покреће дисциплински поступак, 2010. је и Золтан Буњик покренуо спор против мене кад је он био под дисциплинским поступком. Око тога већ имам неку праксу, али није никакав проблем. Мислим да је то потез из револта и гнева као и сви ови у протеклим недељама и месецима који су били уперени, ако хоћете до краја да будем искрен, на сатанизацију и физичко уништавање мене као појединца. Али пошто сам доста истрениран у овим спортовима, који се зову политика, мислим да ћу и са овим да се исхрвем.

* Да ли су чланови Мађарског покрета тражили да СВМ преиспита коалициони споразум са СНС?

– Нису тражили, али један од основних разлога настанка Мађарског покрета и јесте однос СВМ са СНС. То је један од покретача који се у последње време јасно препознавао, али то је наше стратешко опредељење и они, док су чланови наше странке, морају да поштују донете одлуке.

* А да ли сте ви задовољни сарадњом са СНС?       

– Начелно могу да кажем да сам задовољан. Та сарадња се заснива на међусобном поштовању, уважавању и отворености. У том смислу могу само позитивне и похвалне речи да изговорим. То не значи да је свака наша идеја била прихваћена, али значи да смо око тих питања водили разговоре и да су многа наша залагања ушла или кроз амандманску корекцију, или на било који начин у законе који су усвајани. С друге стране, ако ништа друго нисмо успели да урадимо за годину и по дана, само да смо разрешили питање колективне кривице и да је Влада Србије донела одлуку о стављању ван снаге тих појединачних управних одлука и да је премијер дошао пре годину и нешто дана и положио цвеће у Суботици, већ само то је круцијално. Али, и поред тога ми смо у сарадњи са СНС прешли неке рубиконе, који су били незамисливи.

* Које рубиконе?

– Рецимо, сразмерно запошљавање, сразмерна заступљености у управи, односно у укупној државној структури. Заједно с њима смо практично дошли до једног акционог плана што се тиче дела поглавља 23 о мањинским правима и владавини права, који ће, надам се, бити усвојен пре него што Влада Србије постане техничка. Тако да немамо ми ту чега да се стидимо. И речи неких садашњих опозиционих лидера да не разумеју СВМ зашто је у коалицији са СНС доживљавам као легитимно мишљење опозиционог лидера, али нека се препусти нама да ми то оцењујемо. А ми то сада тако ценимо. 

Ержебет Марјанов

 

У фебруару још једна седница Скупштине

Иштван Пастор је најавио да ће до расписивања избора бити одржана још једна седница покрајинског парламента у фебруару. „Имамо бар једну тему због које треба да се сазове седница Скупштине пре расписивања избора. То ће бити вероватно у фебруару. Надам се да ће у међувремену из Владе стићи још који предлог који ћу моћи да ставим на дневни ред парламента”.   

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести