Павловић: Мали Шенген елиминисао би тензије у региону

САРАЈЕВО: Свака иницијатива која повезује регију, државе и народе, који у суштини говоре истим језиком и имају исту историју и географију, увек је добра, јер се тиме елиминише могућност прављења политичких тензија на бази националних различитости.
sarajevo
Фото: Tanjug (Lj. Janković ilustracija)

Ово је у разговору за Вијести.ба казао економски аналитичар Зоран Павловић, говорећи о идеји за успостављањем зоне "малог Шенгена" ради бољег повезивања тржишта региона, коју су на заједничком састанку представили председник Србије Александар Вучић и премијери Северне Македоније и Албаније, Зоран Заев и Еди Рама.

"Против такве иницијативе би били политичари из Хрватске, а свим осталим из регије то не би сметало. То је Југославија у малом. Када погледамо с једне стране историјске корене свих наших народа, те привреду и живот који смо претходно имали, и са друге стране, онога што данас нажалост немамо захваљујући исцепканости територије, а уз то и искривљене демократије, идеја ''малог Шенгена'' је нешто што треба подржати", сматра Павловић.

Он појашњава да слободно кретање људи, рада и капитала омогућава да се практично користи систем спојених судова када је реч о радној снази.

"Ако узмемо у обзир да се људи због посла селе из државе у државу, то је једна од могућности да се радна снага сели унутар тог ''малог Шенгена''", наводи Павловић.

Реализација иницијативе, према његовим речима, омогућила би и боље разумевање међу нацијама у регији, чиме би се смањила или елиминисала могућност тензија по тим основама.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести