Пеци: Косово у Фокусу САД, без обзира ко је на челу Беле куће

ПРИШТИНА: Директор Института за политичка истраживања из Приштине Љуљзим Пеци изјавио је данас да ће се пуна нормализација односа Приштине и Београда десити тек када Србија призна Косово и сматра да ће Косово бити у фокусу америчке администрације без обзира ко је на челу Беле куће.
pristina
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

Он је за Косово онлајн рекао да размена територија или модел две Немачке нису опција, већ да је према декларацијама високих званичника САД главни циљ преговора Београда и Приштине међусобно признање.

"Крајње је време да регион иде напред, а док се не реше односи Приштине и Београда нема просперитета Западног Балкана", оценио је Пеци.

Када је у питању улога САД у дијалогу Београда и Приштине, Пеци каже да и након предстојећих избора у САД очекује исту посвећеност наставку дијалога као и до сада.

"Мислим да ће дијалог потрајати више од Трамповог мандата и ми не знамо ко ће бити идући председник, преговори ће се водити најмање још годину дана, а већ тада ћемо имати нову администрацију у Вашингтону. И ако дође Бајден ја мислим да се политика према Косову и Србији неће променити", оценио је он.

Пеци тврди да Србија јесте стара држава, али да није завршила своју модерну државност и треба да дефинише своје границе, а да такозвано Косово нема пуни међународни легитимитет, без чега нема будућност.

"Будућност сада ексклузивно зависи од воље лидера у Приштини и у Београду да ли хоће да уђу у ЕУ или хоће да ово оставе као велики нерешени проблем за будуће генерације", казао је Пеци.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести