Петина грађана прихватила би извињење због НАТО бомбардовања

БЕОГРАД: Подршку чланства Србије у НАТО даје 10 одсто грађана, док је 79 одсто против, а 11 одсто још је недолучно, показало је истраживање Института за европске послове "Од бомбардовања до сарадње: Србија и НАТО 22 године касније".
nato bombardovanje, Arhiva Dnevnika
Фото: Архива Дневника

Петина испитаних прихватила би извињење због бомбардовања, два одсто мање него у претходном истраживању, али посматрано на тоталу уочен је пад - 68 одсто не би, наводи се у истраживању које је показало да већина сматра и да од чланства нема користи.

Анкетирани за бомбардовање криве САД, Запад и Слободана Милошевића, велики број и даље не зна колико је људи тада страдало, наводи Институт које је од 9. до 13. марта спровео истраживање о односима Србије и НАТО на репрезентативном узорку од 1.202 испитаника.

Испитаници су днос Србије и НАТО-а оценили оценом испод просека - 2.25.

Поредећи тај однос последњих година може се уочити благи тренд пораста висине просечне оцене од 2018, док у односу на прошлу годину оцена стагнира.

Када су у питању разлози НАТО бомбардовања, највећи број грађана наводи војне интересе САД, затим интерес и политичке разлоге САД и Запада, стварање независног Косова, политику Слободана Милошевића и стратешке и геополитичке циљеве, док се остали одговори јављају у мањем проценту.

Већина испитаника, по истраживању, сматра да је од последица НАТО бомбардовања страдало више од 2.000 људи, трећина наводи више од 5.000.

Да су погинуле 754 особе каже 3,2 одсто испитаника, док петина није умела да се изјасни, наводи Институт.

Када је у питању подршка сарадње Србије и НАТО-а, 59 одсто испитаника је против, док је 28 за - четри одсто мање него раније, а неодлучних је 13 одсто.

Највећи проценат противљења помирењу је у групи младих који нису били ни рођени или су имали највише седам година у време бомбардовања.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести