ПЕТКОВИЋ ИЗ БРИСЕЛА: Поштанска штедионица важна за плаћање Србима на КиМ

БРИСЕЛ: Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је данас да се Београд годинама суочава са условљавањима Приштине уочи дијалога, али да Београд зна како да се понаша у разговорима.
petar petkovic
Фото: Youtube Printscreen

Он је то рекао у Бриселу, након састанака са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, на питање да ли је тачно да је уочи састанака било условљавања из Приштине за данашње састанке и саставе делегације.

"На том тројном састанку били су представници Министарства финансија и банке Поштанске штедионице јер је важно да се чује њихов глас, да се види да није тачно да комерцијална банка има више српских рачуна од Поштанске штедионице. Не знам да ли су представници Приштине то изнели јер нису знали за тај податак, али 55.000 рачуна иде преко банке Поштанске штедионице", рекао је Петковић.

Како је рекао Поштанска штедионица, има пет експозитура, а сва плаћања, иду преко ње због чега је било важно да се чује њихов глас и јер је и она део решења.

Петковић je изјавио да решење за проблем динара на КиМ треба тражити на политичком нивоу пошто не могу они који, како је рекао, немају политички мандат, да преговарају о томе.

''Потребан је политички ниво за решење, не може као (преговарач Приштине) Бесник Бисљими што је урадио, да не дође у Брисел, већ да пошаље људе из такозване Централне банке Косова да одлучују о нечему за шта и сами кажу да немају мандат'', рекао је Петковић новинарима након састанка у Бриселу.

Он је нагласио да је на преговоре дошао како би показао да о свим крупним и горућим питањима Београд и Приштина морају да разговарају у Бриселу. "А где ћемо да разговарамо ако неко хоће да протера српски народ са Косова и Метохије? То мора да се заустави", констатовао је Петковић.

Он је истакао и да се представници ЕУ слажу са ставом Београда да је неопходан политички ниво како би се разговарало и о предлозима и решењима.

"Са људима који долазе из одређених финансијских институција који немају никакав политички маневар, који немају ни мандат да преговарају, а што су све време истицали, не можете ни око чега да се договорите", рекао је Петковић након састанка у Бриселу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести