Петковић: Курти објавио крај дијалогу, Брисел да реагује

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је вечерас да је Аљбин Курти најновијом поруком о дијалогу Београда и Приштине поставио четири ултиматума Србији, објавио крај дијалогу и поништио све оно што је за преговарачким столом договорено у Бриселу за последњих осам година.
petkovic
Фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ

Куртијеве претње да је услов за наставак дијалога да Београд призна такозвано Косово, да призна наводне злочине на Косову и Метохији директно урушавају и поништавају сваку будућност дијалога и проналажења компромиса, посебно у Куртијевом ставу да неће допустити формирање Заједнице српских општина, што је најважнија обавеза Приштине из Бриселског споразума, указао је Петковић у саопштењу.

Према његовим речима, Курти је на овај начин показао да га преговори који би водили проналажењу трајног и одрживог решења на овим просторима, уз међусобне напоре ка грађењу мира и суживота, апсолутно не занимају.

Уместо тога, Курти директно руши мир и стабилност у региону и од Запаног Балкана прави тињајуће буре барута, упозорио је Петковић.

Он указује да се разговори у Бриселу заснивају на принципима међусобног грађења поверења и нормализације односа и у њима Србија учествује у најбољој вољи и подсећа да је Београд до сада испунио све своје преузете обавезе из дијалога и исти однос очекује и од друге стране.

Петковић истиче да је недопустиво да преговори буду засновани на ултиматумима Приштине, наметнутим и једностраним решењима на која Брисел жмури, јер, како каже, "такви преговори не воде нигде".

Због тога очекујемо хитну, оштру и недвосмислену реакцију Брисела на овакво антисрпско деловање и урушавање дијалога и јасну поруку да ли Европска унија види дијалог као уцену и ултиматум приштинске стране, поручио је Петковић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести