Петковић: Курти у праву - дијалог му није приоритет, већ изазивање тензија

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је данас да је Аљбин Курти у праву када каже да дијалог није његов ни први, ни други приоритет, јер је њему, како је рекао, приоритет изазивање тензија, криза и ексалација ситуације, не само на северу Косова и Метохије, већ и на подручју читавог Западног Балкана.
petar petkovic
Фото: Youtube Printscreen

"Читавом свету је кристално јасно да уместо разговора за решавање свих отворених питања између Београда и Приштине, Курти жели сукобе и немире, јер то је његова једина политика", навео је Петковић у саопштењу.

Он је оценио да је то несумњиво први Куртијев приоритет, а да се високо на листи његових приоритета налази малтретирање и обесправлјивање Срба, укидање њихових основних лјудских и грађанских права, као и брутално кршење свих споразума и договора постигнутих у Бриселу.

"У то свакако спада и одбијање да после 10 година формира Заједницу српских општина којом се гарантују колективна права Срба на Косову и Метохији, док истовремено посвећено крши све остале договоре постигнуте под покровителјством Европске уније", указао је Петковић.

Он је истакао да Бриселски споразум није шведски сто са кога Курти може да узме шта му одговара, већ је неопходно да потписане споразуме мора да поштује, а сам темелј Бриселског споразума је, како је рекао, управо Заједница српских општина.

"На то се Приштина обавезала и током последње рунде преговора у Бриселу, прихватајући да сви претходни споразуми морају да буду имплементирани", указао је Петковић.

Курти је раније данас рекао да дијалог није међу његова три приоритета и да има заменика који се бави европским интеграцијама, развојем и дијалогом.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести