Петковић: Могућ договор о енергетици и помак по питању несталих особа

БЕОГРАД: Након многих изазова и небројених састанака, близу смо могуће финализације решења у области енергетике и приближавања ставова по питању несталих особа, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, уочи сутрашњег наставка дијалога са Приштином на техничком нивоу у Бриселу.
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković  Foto:Tanjug/video
Фото: Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић Фото:Танјуг/видео

Он је у интервјуу за "Новости" рекао да српска делегација на разговоре у Бриселу увек иде добро припремљена, "са чврстим уверењем да је могуће доћи до компромисног ресења у бројним питањима важним за живот Срба и Албанаца".

"Београд је у току свих разговора показао довољну чврстину и одлучност да заштити српске националне интересе, посебно Срба у нашој јужној покрајини, али је истовремено показао и одговорност за изналажење одрживих и примењивих решења на терену, који су предуслов очувања мира и стабилности, посебно у ова теска времена у Европи и свету", поручио је Петковић.

На питање како гледа на то што ЕУ, као посредник у дијалогу, упорно одбија или не може да изврши притисак на Албанце да буду конструктивнији у дијалогу, Петковић одговара да је Београд важно да посредник у дијалогу буде статусно неутралан и да остане доследно веран нормализацији односа.

"Ми смо, разуме се, незадовољни чињеницом да кључни делови Првог бриселског споразума, а реч је о Заједници српских општина, до данас нису спроведени и што нема ефикасног одговора ЕУ на становиште представника Приштине да њих спровођење споразума уопште и не занима. Питање зашто је то тако, треба поставити представницима ЕУ, али оно што је за нас важно јесте да ЕУ остаје гарант свих постигнутих договора. Напредак у нормализацији односа директно зависи од имплементације свих до сада постигнутих споразума. Тако и могућ договор о енергетици, не представља никакав нов споразум, вец испуњење споразума из 2013. и 2015.године", објаснио је Петковић.

Он каже да је свима јасно да Приштина нема искрену намеру да поправља ствари на терену, те да она дијалог искључиво види као пут ка консолидовању једнострано проглашене независности, иако им "ми непрестано говоримо да од тог посла нема ништа, јер снови Пристине нису, нити могу бити део дијалога".

"Иако Пристина очигледно потпуно другачије сагледава оквире дијалога, зелим да истакнем, да докле год постоји и најмања нада да се за људе који живе на КиМ у дијалогу може урадити нешто позитивно и корисно, пре свега у безбедносном и економском погледу, ми ћемо у том процесу учествовати. Алтернативе дијалогу нема, односно нема алтернативе коју би ико нормалан могао да прижељкује. Зато ће Београд доследно и принципијелно бити опредељен за дијалог као једино исправно средство за решавање несугласица и отворених питања", поручио је Петковић.

На питање да ли је дошао тренутак у којем Србија мора да бира између ЕУ и КиМ, Петковић каже да није тајна да велика већина земаља ЕУ признаје једнострано проглашену независност тзв. Косова, а неке од тих земаља, наводи, и ревносно раде на учвршћивању позиција Приштине и врше притиске на Србију.

"Међутим, у ЕУ не постоји унутрашњи консензус по питању статуса наше јужне покрајине, нити се у релевантним документима у којима се третира питање преговора о чланству Србије у ЕУ говори о такозваном "узајамном признању". Док год је тако, Србија не мора да прави избор који помињете, нити је за нас Косово и Метохија монета за трговину, већ наша постојбина и неотуђиви део наше државе", истиче Петковић.

На питање да ли се иза свих потеза Приштине заправо крије њихова намера да се, уз помоћ западних савезника, Срби у потпуности протерају са севера КиМ, Петковић истиче да се не би усудио да тврди да наши западни партнери желе протеривање Срба са КиМ.

"Проблем је што је сепаратизам на КиМ, који је наишао на подршку дела западних земаља, увек ишао руку под руку са албанским моноетничким пројектом. Иако се многи праве да није тако, уклањање Срба као политичког и демографског фактора са КиМ је такорећи незванично програмско опредељење многих албанских политичких партија. И то се до данас није променило.

Због тога смо ми као држава Србија, на челу са председником Александром Вучићем, ту да помогнемо останак и опстанак нашег народа у покрајини, кроз бројне пројекте и улагања, градњу нових кућа и зграда, домова здравља, вртића, путева, школа и економско оснаживање нашег народа", поручио је Петковић.

Он наглашава да је јасно поручено да Србија неће дозволити нове погроме над српским народом.

"Верујем да у Приштини има макар толико разума да се не упуштају у ту врсту авантура, јер ово није ни 1999., ни 2004., ни 2008. година. Међутим, проблем је што се Приштина ослања на тактику серијски изолованих напада на Србе, као и на систематско институционално-правно насиље које насем народу свакодневно загорчава живот у покрајини, на шта се може ефикасно одговорити само кроз адекватну међународну реакцију на терену, али и на Западу.

Те реакције су често благе или их уопште нема, али наша обавеза је да у свакој прилици и у сваком међународном форуму упозоравамо на ужасе и неправде који се Србима догађају", рекао је Петковић и додао да је само од почетка године забележено 60 етнички мотивисаних инцидената и напада против Срба у покрајини.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести