Петковић: Срби желе ЗСО, не документа лажне државе Косово

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да Срби желе формирање Заједнице српских општина, а не документа лажне државе Косово и оценио да је главни приштински преговарач Бесник Бисљими изгубио сваки кредибилитет да говори о процесу дијалога и постигнутим споразумима.
petar petkovic
Фото: Youtube Printscreen

"Сваким својим обраћањем он изнесе нови низ неистина, дезинформација и произвољних тумачења која директно урушавају разговоре у Бриселу, оценио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

"У кампањи дезинформација и страха Бисљими је сада отишао најдаље, тврдећи да Срби са севера КиМ заправо желе да се одрекну српских личних карата и регистарских ознака, али да им то бране званични Београд и председник Александар Вучић који их због тога наводно гурају у некакве протесте, а права истина је да се званични Београд искључиво грчевито бори за мир и стабилност", навео је Петковић у саопштењу.

Он је оценио да је реч о "најмаснијој лажи", најобичнијој замени теза и кампањи лажних вести у које ни Бисљими не верује када остане сам са собом, јер добро зна да ниједан Србин на северу КиМ не жели ни документа, ни таблице лажне државе Косово.

"Оно што Срби желе јесте Заједница српских општина са свим извршним овлашћењима и надлежностима онако како је договорено Првим бриселским споразумом (2013) и Споразумом о општим принципима (2015), а не онако како би то желео Бисљими, поредећи ЗСО са невладином организацијом", указао је Петковић.

Он каже и да је јасна Бисљимијева намера да српско постојање и сва права Срба на КиМ сведе на ниво невладине организације, коју би онда могао да укине у сваком тренутку.

"Међутим, Бисљими би морао да зна да вековно постојање српског народа на својој српској постојбини нико неће моћи да избрише, у шта су сви могли и да се увере недавно на северу Косова и Метохије", поручио је Петковић.

Он каже и да уместо што се Бисљими жали да је у дијалогу оседео, а што никога не занима, "боље би му било да се посвети основним постулатима владавине права које очигледно не познаје и чињеници да су уговори израз сагласности воља две стране, а не наметање воље једне стране".

"Јер да то разуме, Бисљими би бар мало био одговорнији у својим изјавама у којима нападима договор о енергерици и имплементацији Мапе пута, јер очигледно у Приштини не могу да се помире са тим да су морали да пристану на компромис, па сада нападају званични Београд не би ли спречили спровођење споразума", навео је Петковић.

Он истиче да су после договора о енергетици који је после 10 година договорен, а којим је обезбеђено самостално снабдевање севера електричном енергијом преко српске компаније Електросевер, Курти и Бисљими су кренули у правцу једностраних потеза и насилних акција, урушавајући дијалог.

"Уместо да у овом периоду и лично разговарам са нашим народом на северу Косова и Метохије о примени енергетског споразума који би омогућио стабилно снабдевање електричном енергијом, Приштина ми је више пута забранила улазак на КиМ на лични захтев Бисљимија. Затим је Приштина кренула у гажење споразума, вршећи притиске на енергетски сектор на КиМ, како би спречили имплементацију Мапе пута и самостално деловање Електросевера", навео је Петковић.

Он истиче и да је договором о енергетици обезбеђена самосталност за Електросевер у снабдевању и дистрибуцији и зато немамо ниједан разлог да тај споразум доводимо у питање, како то тврди Бисљими.

"Уместо што се Бисљими служи оним што се у психологији назива аутопројекција, најпаметније и једино смислено је да се Приштина врати дијалогу и разговорима на чему све време инсистира Београд.

Једино за преговарачким столом и компромисним решењима можемо да ставимо тачку на проблеме и то је оно што Приштина мора да схвати, као што мора да разуме и став Брисела да спровођење споразума треба препустити стручњацима у области енергетике, уместо што Бисљими свакодневно врши отворен притисак на бројне факторе који треба да омогуће реализацију Мапе пута у области енергетике", закључио је Петковић, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Бисљими је за РТК изнео тврдњу да се у Бриселу за 14 месеци никада није разговарало о Заједници српских општина.

Он је рекао да је о томе у Бриселу разговарао само приватно, на састанцима "један на један", са изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

EUR/RSD 117.3357
Најновије вести