Петковић: У Косовској Митровици још увек напето

БЕОГРАД: Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, који је учествовао на састанку представника 10 српских општина на КиМ, каже да је атмосфера у Косовској Митровици још увек напета и да се након упада јединица РОСУ осећа набој, емоција, неугодност и страх.
kosovska mitrovica
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Петковић је указао да су из Приштине истог дана када је хапшен директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, стизале нове провокације и претње хапшењима свих оних који буду учествовали у формирању Заједнице српских општина. 

''''Испада да су се осмелили након догађаја у Митровачком двору и сада настављају у истом темпу. Међутим, идеја да се поново окупимо у Митровачком двору говори о томе да то никада неће бити место нашег пораза већ ће бити место одбране нашег достојанства и части'''', рекао је Петковић за Пинк.

Он је нагласио да српски званичници не морају да траже дозволу да уђу на КиМ , већ да се само шаљу информације о месту и времену посете да би се направила безбедносна процена посете.

''''Кад сам јуче кренуо у Митровачки двор, држали су ме на Јарињу сат времена и питали су ме где ми је најава. У последње две године сам најмање 50 пута прешао прелаз на Јарињу и никад ми ништа није било потребно. Држали су ме до 12.45 када је почео састанак и онда су ме пустили'''', испричао је Петковић.

Он је додао да су одборници 10 општина сагласили да ће кренути у формирање ЗСО онако како је договорено у Бриселу. Поновио је да је прошло пет година и да ЗСО није формирана и да је Србија испунила све обавезе.Наводе приштинских медија да грб и лого ЗСО личи на ''''четири С'''', Петковић је назвао најситнијим провокацијама са албанске стране. 

''''На чији знак треба да личи, да ли ми треба да формирамо заједницу албанских општина. То све говори да они никада нису имали жељу да се формира ЗСО'''', рекао је Петковић.

Тодић: Народ није уплашен, али јесте узнемирен

БЕОГРАД:  Председник општине Лепосавић Зоран Тодић изјавио је да је најважније да приликом напада јединица Росу у понедељак, није било жртава, као и да народ није уплашен, мада је узнемирен.

Он је за РТС истакао да останак народа на КиМ зависи од повезаности са Владом Србије и да је незамислив без подршке из Београда."Навикли смо на ово и сталне провокације Приштине. Четрнаестог јануара прошле године дошле су једнице са оклопним возилима, и 25. јула 2011, кад је настала криза када су уследиле барикаде, исто су дошле јединице РОСУ", рекао је Тодић за РТС.

Према његовим речима, то је био још један догађај у марту "месецу који никада људима на Косову није доносио добро".Он је казао да је и он добио ударце од јединица РОСУ које су га ударале пушком и шутирале.

"Трећи је дан од немилих догађаја. Несхватљиво је да неко примени толику силу и бруталност према легитимно изабраних представника који су само хтели да разговарају о свакодневним проблемима", рекао је Тодић.Како се наводи, Лепосавић је највећа општина са већински српским становништвом на Косову и Метохији и прва је после админастртивног прелаза Јариње, због чега су њени мештани већ два пута први на удару косовских јединаца РОСУ при њиховим упадима на север покрајине.

У тој општини раде три факултета, више школе, две фабрике. "Свима нама присуство младих који похађају факултете много значи, долазе са целог Космета и централне Србије", рекао је председник општине Лепосавић.

Амбасада САД позорава:  Опрез на Косову, могући напади

ПРИШТИНА: Америчка амбасада на Косову упозорила је своје држављане на повећани ризик од терористичких напада на Косову, посебно за време ускршњих празника.

Како се наводи на сајту америчке амбасаде у Приштини, амерички држављани би требало да буду опрезни током догађаја везаних за прославе православног и католичког Ускрса.

Амбасада је у упозорењу нагласила да екстремисти настављају да се фокусирају на туристичке локације, тржне центре, барове, верске објекте и друге "лаке" мете, због чега је посебно важан опрез на наведеним местима.

Америчким држављанима који долазе на Косово, или се већ налазе тамо саветује се да се не истичу у јавности и да не привлаче пажњу на себе као Американци, да промене време и руту кретања да не би били предвидива мета за криминалце и терористе, и да када се налазе на јавном месту обрате пажњу на окружење, пре свега на излазе у случају опасности и службе безбедности. 

Осим тога, саветује им се да избегавају јавна окупљања и демонстрације, а да уколико се случајно задесе на њима одмах напусте ту област.

Саветује им се и да буду опрезни на локацијама где има доста туриста, да прате локалне медије, радијске и телевизијске вести и инструкције Амбасаде САД или најближег конзулата. 

Ово упозорење америчке амбасаде издато је у среду, два дана након хапшења директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести