Петковић: У селу Гојбуља на КиМ нападнут српски дечак

БЕОГРАД/КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Тринаестогодишњег дечака Николу Перића вечерас је у селу Гојбуља надомак Вучитрна претукла група Албанаца, а дечак је са модрицама и подливима превезен у Клиничко болнички центар у Косовској Митровици, саопштио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković  Foto:Tanjug/video
Фото: Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић Фото:Танјуг/видео

О овом недопустивом инциденту обавестићу све међународне чиниоце, од којих ћу захтевати да се безбедносна ситуација у Гојбуљи, као етнички мешовитој средини, схвати на најозбиљнији могући начин и да се подигне на још виши ниво, истакао је Петковић.

До напада је дошло док се Никола сам враћао са фудбала кући, када су га хулигани напали, оборили на земљу, претукли га и покидали му крстић који је носио око врата, наводи Петковић у саопштењу.

Дечак је са модрицама и подливима превезен у Клиничко болнички центар у Косовској Митровици, где је у току дијагностика повреда и имаће најбољу могућу негу, рекао је Петковић и додао да је ту поруку пренео и његовом оцу с којим је разговарао о овом инциденту и понудио му сву помоћ и подршку Канцеларије за Косово и Метохију. Дечаков отац је случај пријавио и Косовској полицији.

Шта још треба да се деси да међународна заједница најозбиљније схвати каквом су ризику, тортури, малтретирању и шиканирању свакодневно изложени Срби на простору Косова и Метохије? Да ли још неко дете треба да буде мета обести Албанаца, да би међународне мисије реаговале, или ће наставити да се праве да се ништа не дешава, што је манир Приштине за коју српске жртве не постоје, упитао је Петковић.

Он је указао и да је до напада дошло у дану када је на Косову и Метохији боравио и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, који је очување безбедности и мира зацртао као главни приоритет мисије КФОР.

Ми очекујемо да та мисија своју дужност и испуни, поручио је Петковић у саопштењу.

Претучени дечак: Напали су ме без икаквог разлога

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Тринаестогодишњи Никола Перић, кога су непознати нападачи претукли у селу Гојбуља надомак Вучитрна, примљен је у Клиничко – болнички центар у Северној Митровици, а након санирања задобијених повреда, задржан је ради даље опсервације.

Са видним повредама изнад ока, подливима и посекотинама на рукама и ногама, Никола је за Косово онлајн рекао да је нападнут од групе дечака, старијих од себе, без икаквог разлога.

„Играо сам фудбал са својом браћом и другарима, а онда су ми пришли неки дечаци и напали ме без икаквог разлога. Почели су да ме ударају, а када сам ја кренуо да бежим, сустигли су ме и оборили на земљу. Онда су ме ударали и шутирали по глави, телу, покидали су ми и златни ланац на којем је био крстић и газили су га по земљи. Нисам могао да видим ко ме је тачно напао", видно узнемирен и уплашен, говорио је Никола.

Да је последњи напад и пребијање тринаестогодишњег Николе Перића само логични след догађаја оног што се дешава у последње време у Гојбуљи сматра и његов стриц Александар Перић.

"Живот Срба у Гојбуљи је веома тежак и могу слободно да кажем да се овако нешто и очекивало од Албанаца који свакодневно провоцирају. Оскрнавили су нам цркву, оштетили гробље, готово свакодневно нападају долазе у село да провоцирају, а најчешће је на мети школа где су и Николу напали, када је са својим друговима играо фудбал“, каже Перић.

СЛ: Наставља се планско малтретирање Срба

Српска листа најоштрије је осудила напад на српског дечака и захтева од одговорних да напокон бар у једном случају пронађу и казне одговорне за напад на Србе.

Наставља се планско малтретирање, пребијање и угњетавање Срба на Косову и Метохији у присуству КФОР, УНМИК, ЕУЛЕКСА и сијасет других организација и институција које су још једном показале неспособност да Србима обезбеде мир и сигурност на тлу Европе у 21. веку, навела је Срска листа у саопштењу.

Они истичу да је вечерас жртва 13-огодишњи дечак Никола Перић, коме су албански младићи уз батине, поцепали одећу и откинули крстић који је носио око врата а да се, како кажу, нико од међународних представника није око тога претерано узбудио.

У селу Гојбуља, крај Вучитрна још једна породица вечерас чека лекарске извештаје због пребијања недужног детета, док међународни представници игноришу патње српског народа.

Свакога дана по неко од наших сународника страда због свог имена, презимена и вере, да ли је то мир и будућност коју нам нуде косовске институције и међународна заједница која здушно говори о владавини права и европским вредностима, истиче СЛ у саопштењу.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести