Петрич: О размени територија треба озбиљно размислити

БЕРЛИН: Аустријски дипломата Волфганг Петрич сматра да идеју размене територија треба озбиљно размотрити, пре свега зато што долази из Београда и Приштине.
beograd pristna, tanjug
Фото: Tanjug, kombo

Каже и да је његова прва реакција на ту идеју била да она "противречи дугогодишњем принципу", али примећује истовремено да је то први покушај у историји Балкана да се границе не мењају оружјем и једнострано већ мирним путем, преговором и тражењем компромиса.

Петрич је за Дојче веле рекао и да не зна појединости те идеје, те да сматра да се ту ради о нечему "што смо годинама тражили у региону". 

Како каже, то је примена његовог "ownership принципа" коришћеног у БиХ, а то подразумева понашање у складу с идејом: "то је ваша земља, гледајте да сами решите проблеме".

Додаје, међутим, и да је из искуства БиХ, јасно да октроисана решења не функционишу, па на питање како ће се даље одвијати процес, наводи да ће се вероватно вагати предности и мане, те да је њему лично важно да грађани који су директно погођени са обе стране границе буду укључени у процес.

"Ту мислим на референдуме, наравно и на парламенте, дакле да се води рачуна о демократском процесу. И ту имам велико поверење у ЕУ да ће водити рачуна о томе", рекао је Петрич.

Он указује и на другу изузено важну ствар, а то је да се не дозволи да грађани дођу у ситуацију да морају или желе да напусте своју земљу, кућу, село...

Важно је и да би се решењем, како год да на крају изгледа, разрешио "последњи велики историјски конфликт на територији бивше Југославије", конфликт Срба и Албанаца.

"То би, такорећи, био почетак позитивне будућности" уверен је Петрич.

Он подсећа да садашња Европска комисија има ограничен рок трајања, што да уједно и највише брине. 

"Требало би гледати да се до марта идуће године потпуно постави решење, јер након тога ће ова комисија и (Федерика) Могерини бити прошлост", навео је Петрич и закључио да ако ствар пропадне и врати се на нулу, он гарантује да се нова комисија и наследница Могерини тим питањем уопште неће ни бавити. 

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести