Петронијевић о забрани уласка у БиХ: Ставили су ми жуту траку

БАЊАЛУКА: Адвокат из Београда Горан Петронијевић изјавио је да му је забраном уласка у БиХ стављена "жута трака" и навео да претпоставља да се то десило због његове подршке раду Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године".
p
Фото: Tanjug/ S. Radovanović, arhiva

Ово је рефлекс такозване западне демократије. Значи псима и нама је забрањен улаз. У ствари псима није, они иду. Данас су ми на Каракају ставили ''жуту траку", рекао је Петронијевић за Срну, а преноси РТРС.

Он је рекао да је данас са сином и двојицом пријатеља кренуо на Јахорину и да је враћен са прелаза Каракај.

Кажу да сам непожељна особа, персона нон грата, навео је Петронијевић.

Он је додао да је добио неко решење, које је одбио да потпише, а у којем пише "да је опасност за јавни поредак, за безбедност државе БиХ, здравље, међународне односе...".

Ово је класичан проблем гушења слободе речи, мисли, слободе свега. Ово им је једини начин на који, очигледно, покушавају да тај њихов наратив, посебно о Сребреници, и те лажи које су упаковали у ту причу о Сребреници, остану и опстану, рекао је Петронијевић.

Он је додао да се "геноцид" не брани на овај начин, него доказима и на суду, али да очигледно "њима" то не одговара.

Знам због чега се ово десило. Конкретно због мог учешћа у раду и промоцији комисије о Сребреници Гидеона Грајфа и осталих. Наставићу то да радим. Био сам са Стивеном Мејером, Гидеоном Грајфом, где год су ме позвали, ја сам отишао. Ту није ништа спорно, рекао је Петронијевић.

Он је оценио да су Грајф и Мејер радили квалитетно свој посао и да су утврдили оно што су утврдили.

И не постоји нико ко ће да ми избије из главе моје знање међународног кривичног права. А то што се тамо догодило није и не може да буде геноцид, рекао је Петронијевић.

Он је навео да би се жалио да је БиХ озбиљна држава.

Петронијевићу данас није дозовољен улазак у БиХ, јер, како је наведено у решењу, представља претњу по безбедност, јавни поредак, ред и мир и јавно здравље у БиХ или по међународне односе БиХ.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести