Писонеро: Инвестирамо даље у Западни Балкан, очекујемо сарадњу са САД

БРИСЕЛ: Многи пројекти из споразума потписаног почетком месеца у Вашингтону, а који се односе на америчке инвестиције у Србији и на Косову, су већ "у току" и то под европским Западнобалканским инвестиционим оквиром, оцењују у Европској комисији.
Portparolka komesara za proširenje Ana Pisonero Foto: European Audiovisual Service
Фото: Ана Писонеро Фото: European Audiovisual Service

”Неки од пројеката наведних у Вашингтону су нови и требало би их детаљно проценити у смислу изводљивости и компатибилности. Спремни смо за сарадњу са нашим америчким партнерима и радујемо се даљим детаљима о њиховом финансијском доприносу”, каже портпаролка Комисије Ана Писонеро.

У саопштењу прослеђеном Танјугу, Писонеро наводи да Србија кроз европски Западнобалкански инвестциони оквир тренутно има користи од 41 пројекта у ведности од преко 216 милиона евра бесповратних средстава са потенцјалом привлачења инвестиција од 5, 5 милијарди евра.

Када је Косово у питању оно има користи од 28 пројеката у вредности од преко 149 милиона евра бесповратних средстава која могу привући 1,4 евра милијарде инвестиција.

”ЕУ је пружила техничку помоћ за цео "Аутопут мира" и већ је одобрила инвестиције за прве деонице аутопута у Србији. До данас су ЕУ и европске финансијске институције већ определиле око 235 милиона евра за овај пројекат”, објашањава Писонеро.

У Европској комисији додају да је у случају железница, ЕУ је одобрила 1,4 милиона евра бесповратних средстава за студију изводљивости за различите деоница као и око 1 милион евра за студију изводљивости која се односи на гасне везе измеђе Косова и Албаније и Северне Македоније и Косова.

У Бриселу понављају да је ЕУ највећи донатор, трговински партнер и инвеститор на западном Балкану што је, како наглашавају, у складу са значајем који се даје европској перспективи региона.

Наводи се да је од 2014. године ЕУ издвојила више од 7 милијарди евра бесповратних средстава тренутног Претприступног инструмента (ИПА II) за регион, укључујући 1,7 милијарди за транспортне и енергетске пројекте.

”Тренутно радимо на Економском и инвестиционом плану за Западни Балкан, који ће бити објављен ове јесени. Циљ му је приближити регион ЕУ и створити преко потребна радна места. Повезивање, посебно у транспорту и енергетици, зелена транзиција, посебно декарбонизација производње енергије, и дигитална трансформација, која укључује широкопојасни приступ Интернету, биће окосница тог плана”, закључују у Европској комисји.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести