Пленковић би се, ипак, дотакао ратне одштете 

ЗАГРЕБ: Премијер Андреј Пленковић изјавио је данас да би са председником Србије Александром Вучићем, током предстојеће посете Загребу, волео да разговара конкретно и садржајно, те се у разговору дотакну питања заштите мањина, не искључујући и могући разговор о ратној штети. 
plenkovic
Фото: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Председник Вучић ће у Загребу боравити 12. и 13. фебруара, а Пленковић је на почетку седнице владе казао даје да је хрватски представник владе већ прошле седмице био у Београду и у Војводини, те да се разговарало о билатералном споразуму.

Хрватски премијер је рекао да се данас састају помоћници министара и државни секретара у оквиру билатералне комисије која се бави отвореним питањима у односима Хрватске и Србије - нестали, правосудна сарадња, границе, повраћај имовине, ратне штете.

"На крају је било и неких дилема по питању ратне одштете. Треба подсетити на Члан 7 Споразума о нормализацији. Ја сам тада као млад дипломата учествовао у разговорима па се тога јако добро сећам. Споразум је потписан 23. 8. 1996. у Београду и договорено је да се у року од шест месеци потпише споразум за накнаду, али тај споразум нажалост никада није потписан. Можемо и о тој обавези разговарати и приликом ове посете да онима који нису свесни објаснимо јасан и оправдан интерес Хрватске", рекао је Пленковић, пренела је ХИНА.

Председник Вучић је, наиме, коментаришући јуче изјаву премијера Пленковића да у Загребу треба разговарати и о ратној одштети, поручио да не би покретао то питање да је на месту премијера Пленковића.

"Бојим се да Хрватска не само да не може ништа добити, већ може много изгубити. Могао бих то поткрепити хиљадама тешких аргумената", рекао је Вучић.

Министар хрватских бранитеља Томо Медвед рекао је пре седнице владе да са председником Вучићем треба разговарати о обвезама које је Србија преузела током претприступних преговора о поглављу 23, које се односи на правосуђе и основна права.

"Мислимо да на том састанку треба отворити и разрешити она питања која је Србија преузела тоеком претприступних преговора, тј. поглавља 23, која су врло јасно дефинисана", рекао је Медвед одговарајући на питање новинара о предстојећој посети председника Вучића, који је рекао и да Загреб не би требало покретати питање ратне штете.

"Ја вас усмеравам на оне обавезе које је Србија тада преузела и очекујем да ће се на састанку у Загребу говорити о тим питањима", рекао је Медвед новинарима. 

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести