Пленковић: Крајњи циљ преговора мора бити приступање ЕУ

СТРАЗБУР: Премијер Хрватске Андреј Пленковић каже да очекује да ће самит ЕУ Западни Балкан, планиран за мај 2020. у Загребу, послати јасну поруку да су уз испуњавање услова и рефроми земље региона добродошле у ЕУ.
plenkovic
Фото: Andrej Plenković, foto: Tanjug, arhiva

"Крајњи циљ преговора мора бити приступање ЕУ. То је средиште политике проширења", каже Пленковић.

Пленковић је представљајући задатке хрватског председавања Саветом ЕУ у напредних шест месеци пред европским посланицима у Стразбуру објаснио да ће организација самита ЕУ Западни Балкан у Загребу и отварање преговора са Северном Македонијом и Албанијом бити један од приортетних послова Хрватске.

"Не кријемо своју амбицију да желимо да добијемо подршку држава чланица за отварање приступних преговора са Севреном Македонијом и Албанијом. Следећи известај Европске комисије и предлози за побољшање методологије приступног преговора биће кључни у том смислу", каже Пленковић.

Он је оценио да земље региона Западног Балкана и даље налазе у некој врсти "чекаонице", а да је зарад вредостојности политике проширења важно држати се политичких и мерних критеријума и оцењивати појединачни напредак сваке држве.

Пленковић је подсетио да се овогодишњи састанак на врху ЕУ Западни Балкна у Загребу одржава 20 година после првог таквог састанка, такође у Загребу, када је отворена ЕУ перспектива региона.

"Од тада Хрватска је једина приступила Унији и сада председава Саветом ЕУ. Наш пример даје додатну симболичну вредност самиту у Загребу", сматра Пленковић.

Хрватски премијер наглашава да ће ЕУ подржати евроинтеграциони пут западнобалканских партнера кроз њихово учешће у европским пројектима и интеграцију у инфраструктурним мрежама као и путем редовног политичког дијалога на највишем нивоу, али и кроз спровођење европских начела и вредности.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести