Пленковић: Не идемо у Јасеновац да бисмо се дружили

ЗАГРЕБ: Премијер Андреј Пленковић поново је поручио данас да у Јасеновцу, као и претходно у Вуковару, неће бити заједничких венаца и додао да нема разлога за глуму да се, како је рекао, правимо да сарађујемо у контексту свега што се говори.
donja gradina jasenovac
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Пленковић је то рекао одговарајући на питање новинара зашто је одбио предлог председника Зорана Милановића да положе заједнички венац подно Каменог цвета.

"Ту су два аспекта. Постоји препорука ХЗЈЗ-а организаторима. То је темељни оквир према свима...Рекао сам да нема разлога за глуму, да се правимо да сарађујемо у контексту свега што се говори и да ће очито свако положити венац за себе", рекао је Пленковић и додао:

"Што се нас тиче, нема заједничких венаца. Ми смо то неколико пута покретали. Сад последња два-три дана имамо доста медијских коментара о тој теми".

Подсетио је и да су у Вуковару венци полагани одвојено и упитао да ли је то био проблем.

"Рекао сам шта је оквир и како је Спомен-подручје Јасеновац предвидело доласке. Тамо ће бити изасланство владе, сабора, председник, изасланство народа жртава и страни амбасадори", рекао је Пленковић.

То је, казао је, пет различитих термина у том једном дану.

"Ми тамо идемо годинама. Ићи ћемо и идућих година. Не зато да бисмо с неким били у друштву него да бисмо одали почаст жртвама усташког логора Јасеновац", рекао је Пленковић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести