Пленковић покренуо све полицијске ресурсе због напада у Книну

ЗАГРЕБ:  Дан након што је хрватскии премијер, Андреј Пленковић, за напад Срба на територији Книна рекао да је то “дело појединца, а не клима у друштву”, наложио је да се сви полицијски ресурси ангажују да се починиоци тих напада открију.
plenkovic, tanjug video
Фото: Tanjug (Video)

"Желимо да се сви ресурси полиције ангажују и да се открију сви починиоци”, рекао је Пленковић током посете Врбовском, пренела је загребачка Н1 тв.До промене Пленковићевог става о овим нападима дошло је након што је председник Самосталне демократске српске странке (СДСС), Милорад Пуповац, новинарима раније данас као главног кривца означио “климу у хрватском друштву”.

Пуповац, чија странка подржава Пленковићеву владу, је говорећи новинарима о нападима на Србе код Книна, рекао да није задовољан статусом српске мањине у Хрватској и најавио да ће се тим поводом обратити међународним институцијама.Подсетивши да су влада и он “моментално осудили инциденте”, Пленковић је рекао:

“Морамо деловати као самопуздан народ који цени постојање мањина и штити њихова права. Желимо да се сви ресурси полиције ангажују и да се открију сви починиоци. Треба све предузети да се они открију, казне и санкционишу…”, рекао је Пленковић.

Најавио је да ће након његовог јутрошњег састанка с министром унутрашњих послова Давором Божиновићем и шефом хрватске тајне службе (СОА) у Книн отићи директор полиције Никола Милина.Рекао је и да на таква (не)дела треба да реагују институције које су за то задужене

“Врло децидирано одлучно и јасно сам осудио тај инцидент", казао је Пленковић.

Јандроковић: Државни врх учинио све да починиоци буду казњени

ЗАГРЕБ: Председник Хрватскога сабора Гордан Јандроковић изјавио је данас да је хрватски државни врх учинио све што је у његовој моћи да нападачи на Србе код Книна буд санкционисани.За Јандроковића је, како каже, потпуно јасно да је полиција предузела потребне радње и већ ухапсила одређени број људи, а поруке државног врха осуђују тај напад. 

“Очекујемо да сви буду ухапшени И строго кажњени, да бисмо послали поруку да се такво насиље осуђује”, рекао је Јандроковић, пренела је загребачка ТВ Н1.Трендови су, казао је, да екстремни елементи имају одређену снагу. Додао је да политичке странке осуђују насиље и промовишу толеранцију и међусобно уважавање. 

“Сви важни политички фактори и учесници политичког живота осудили су тај чин и тражили да починиоци буду пронађени”, тврди Јандроковић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести