Пленковић у Книну имао поруку за Србију

КНИН: Премијер Андреј Пленковић изјавио је данас у Книну, на обележавадњу годишњице највећег егзодуса Срба после Другог светског рата, да Хрватска никада неће дозволити да се доводи у питање, како је навео, одбрамбени карактер Олује, као и да је то порука "суседној земљи Србији која треба да напусти јалову реторику прошлости и окрене се политици помирења и будућности".
n
Фото: Tanjug/ Video arhiva

За Пленковића је та војно-полицијска акција, у којој је протерано између 200.000 и 250.000 Срба, а готово 2.000 њих је убијено или се води као нестало, победа у, како је казао, "судбоносној битци и темељ за слободу у којој Хрватска данас ужива".

Зато су Домовински рат и победа у Олуји темељи савремене хрватске државе. Откривање истине о несталима, процесуирање ратних злоћина и досезање правде остаје наша трајна дужност. Зато симболичке гесте од прошле године настављамо да спроводимо водећи се политиком помирења и разумевања уз поштовање истине и пијетета према свим жртвама, рекао је Пленковић у обраћању које уживо из Книна преносе готово сви хрватски медији и портали.

Војно- полицијску операцију Олуја Хрватска обележава као Дан победе и домовинске захвалности, као и Дан бранитеља, а за разлику од прошле године церемонија у Книну се обележава без присуства представника Срба.

Пленковић је говорио о пандемији корона вируса и климатским променама, Пленковић је рекао и да Хрватска водећи политику модерног суверенизма која, како каже, почива на оснаживању Хрватске захваљујући чланству у ЕУ, земља оснажује све битно и хрватски национални интерес.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести