Дачић на седници СБ УН: Спровести све договорено без условљавања 

ЊУЈОРК: Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је данас у Њујорку да је потребно спровести све што је договорено између Београда и Приштине без додатних условљавања и да се за сва нерешена питања пронађу решења искљуциво путем дијалога.
savet bezbednosti, tanjug ap
Фото: Tanjug/AP

Дачић је на седници СБ УН посвећеној тромесечном извештају о Косову и Метохији , оценио да је ситуација на КиМ и даље нестабилна и да је међународно присуство још увек више него потребно.

Дачић је критиковао чланице Савета безбедности УН које траже промену формата у којем се одржавају седнице о Косову.

"Настојања да се смањи УНМИК и његов буџет, промени његов мандат, прореде седнице СБ и сл. никако не доприносе стварању повољне климе за остваривање ових циљева. Она само уносе додатне несугласице како међу чланицама СБ, тако и између Београда и Приштине", истакао је Дачић.

Он је навео да дебате о томе да ли СБ треба да посвети овој теми три сата свака три месеца (12 сати годишње) нису потребне у овом тренутку. "Оно што је потребно је да се све што је договорено спроведе без додатних условљавања и да се за сва нерешена питања пронађу решења искључиво путем дијалога".

"СБ има дужност и обавезу да помогне у проналажењу тог решења и нормализацији прилика на КиМ, који су, не смемо заборавити, важни и за стабилност читавог региона", поручио је Дачић на седници СБ УН.

Ситуација се на Косову и Метохији променила од 1999. али она је далеко од идеалне и ако погледамо било који од претходних извештаја генералног секретара о раду УНМИК-а од 1999. до данас, јасно је да се не ради о "младој демократији" и „мултиетничком друштву" које се повремено суочава са понеким изазовом како неки покушавају да је представе, навео је Дачић.

"Ови извештаји и ситуација на терену намећу нам веома важна питања: Да ли је на простору Косова и Метохије дошло до суштинског помирења међу заједницама? Да ли су починиоци свих злочина кажњени? Да ли се на Косову и Метохији поштују елементарна људска права мањинских заједница? Да ли је интерно расељеним лицима омогућен повратак? Одговор на сва ова питања је, нажалост, не", истакао је Дачић.


САД и Британија: БГ и ПР да се клоне провокација, ређе седнице

Представници САД и Велике Британије у Уједињеним нацијама позвали су данас Београд и Приштину да напредују ка нормализацији односа и клоне се провокација, а истовремено су се заложили за проређивање седница Савета безбедности УН посвећених Косову. 

Представница САД Ејми Тако позвала је две стране да што пре спроведу досад постигнуте договоре, а с друге стране, заложила се за престанак рада УНМИК-а и за чланство Косова у међународним организацијама, укључујући светску организацију.


Он је истакао да је мисија УНМИК присутна већ 19 година на терену и она је урадила много да се прилике на Косову и Метохији промене, да је велики труд уложен у стабилизацију прилика на терену свих ових година и да се због тога не сме дозволити да се неким исхитреним и непотребним потезима угрозе сви до сада уложени напори. 

"Управо зато апелујем на вас да сагледате ширу слику и подржите наше напоре да заједнички дођемо до трајног решења", истакао је Дачић наводећи да је Србија и даље уверена да је једини пут за проналажење дугорочно одрживог решења дијалог и да се он мора наставити.


Не рушите стара пријатељства због нових

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић подсетио је данас представнике земаља чланица Савета безбедности УН да су многе од тих земаља са Србијом успоставиле дипломатске односе пре више од 100 година, и позвао их да "не руше стара пријатељства због нових".

У обраћању на крају редовне, тромесечне седнице Савета безбедности о Косову, Дачић је приметио да се представник Британије поноси обележавањем 10 година од успостављања дипломатских односа са Косовом.

"Али је нама исто тако драго што смо обележили 180 година од успостављања дипломатских односа Србије и Британије", истакао је шеф српске дипломатије. 

Он је, такође, подсетио да Србија идуће године обележава и 180 година дипломатских односа са Француском, као и да смо ове године обележили 180 година дипломатских односа с Руском Федерацијом.

"Са САД смо успоставили дипломатске односе пре 137 година, са Холандијом пре 119 година, са Шведском пре 101 годину, а са Пољском, као председавајућом СБ УН, пре 99 година", рекао је он.

Дачић је, каже, тиме желео да подсети представнике у СБ УН да разговарају са једном старом државом с којом имају старе и дугогодишње пријатељске односе. 

"Посебно желим да кажем да, кад изађете из канцеларије државног секретара Британије у Форин офису, видећете један мурал, прављен после Првог светског рата, на којем стоји Британика која држи под својим скутима Белгију и Србију као највеће жртве у том рату", рекао је он. 


Дачић је истакао и да не може и не сме бити места за селективну имплементацију договореног, односно једнострано мењање постигнутог споразума. 

"ЗСО мора бити формирана у складу са Бриселским споразумом, његовим принципима и имплементационим планом", указао је министар и додао да се оправдано сумња у искреност са којом Приштина са закашњењем од пет година улази у овај процес, упркос декларативним најавама да ће бити предузете одређене активности око ЗСО. 

Навео је да је Србија спровела готово све, укључујући и политички најосетљивије аспекте попут интеграције полиције и правосуђа. 

Указао је да је Приштина такође преузела обавезе потписивањем тог споразума, а најважнија успостављање Заједнице српских општина упркос континуираним апелима међународне заједнице свих ових година, до дан данас није спровела.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести