Вучић: Најважније то што ми данас имамо мир и стабилност 

МОСТАР: Председник Србије Александар Вучић оценио је данас у Мостару, након трилатералног састанка БиХ, Хрватске и Србије на врху, да је за њега најважније то што, како је рекао, ми данас имамо мир и стабилност и јачамо трговинске и економске односе и везе.
Trilatera BiH, Hrvatske i Srbije u Mostaru Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Председник је на заједничој конференцији за медије са члановима Председништва БиХ, председавајућим Драганом Човићем и Младеном Иванићем и Бакиром Изетбеговић, те хрватском колегинициом Колиндом Грабар Китаровић, рекао да је окосница данашњег "мини самита" била Стратегија за проширење ЕУ на земље Западног Балкана.

Констатовао је повећану трговинску размену са Хрватском и БиХ у односу на 2016. годину, те додао да "озбиљно расту и увоз и извоз", што је, како је рекао, добро за приведе свих наших земаља.

" То је добра последица свих наших политичких разговора. Ми правимо оквире где ће се људи осећати сигурно, да послују добро, да отварају нова радна мешта...", рекао је председник Србије.

То је, казао је, основни разлог што се бавимо овим послом иако, констатовао је Вучић, наши разговори нису нимало слатки и пријатни јер имамо проблеме које покушавамо да ублажимо и да их решавамо.

Најавио је да ће за девет дана у Србију доћи хрватски министар саобраћаја са којим ће се разговарати о реконструкцији пруге Београд - Загреб за шта је, како је рекао, Београда спреман.

"Та инфраструктура једна је од шест иницијатива за нас од кључног значаја", рекао је Вучић и додао да се то односи и на БиХ, када је реч о градњи аутопута.

Вучић је констатовао да је ЦЕФТА много тога доброг донела, као и политичку стабилност, али је, казао је, достигла и нешто што је врх наше сарадње, да пронађемо и додатне механизме.


Вучић: Решимо отварање моста Љубовија - Братунац

Председник Србиje позвао је данас чланове Председништва БиХ да помогну у решавању питања отварања моста Љубовија-Братунац у корист грађана обе земље.

Вучић је, на конференцији за штампу после трилатералног састанка БиХ, Хрватска, Србија у Мостару, казао да се нада скором решењу.

„Они су у праву да то није у надлежности Председништва БиХ, али сам их замолио да ауторитетом и политичким утицајем помогну у решавању овог питања“, рекао је Вучић осврнувши се на тврдњу бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића да то није у надлежности овог тела.

Председник је подсетио да је мост завршен и да стоји, а његовим отварањем би, каже, пут грађанима са обе стране Дрине био скраћен за 300 километара.



Учесници трилатерале у Мостару: Састанак био користан

Председник је изразио наду да ће наредни "мини самит" бити одржан у Србији, односно Новом Саду.

Заједничку конференцију за новинаре отворио је предедавајући Председништва БиХ Драган Човић, који је захвалио председницима Србије и Хрватске.

Човић је рекао да је ово била прилика за градњу могућности да БиХ интензивније својим снагама крене европским путем, те да је Стратегија Европске комисије за проширење ЕУ државама Западног Балкана била основа данашњих разговора у Мостару. 

Захваливши Грабар Китаровић и Вучићу на доласку у Мостар и на шанси за отварање питања која могу да стабилизује односе трију држава.

"Суштина састанка је била стратегија ЕУ што се тиче проширења и тражиле су се тачке на којима можемо унапредити односе", казао је Човић након састанка те додао да желе градити регионални економски амбијент који може бити "бољи него што је данас". 

"Економски су трендови добри, али можемо направити искорак", рекао је Човић.

Бошњачки члан Председништва Бакир Изетбеговић је оценио да је стратегија документ у којем БиХ види шансу да почне да решава оно што је њен, али и проблем сваке земље појединачно.

Посебно је истакао проблем исељавања младих, те додао да Стратегија садржи шест принципа - помирење, престанк запаљиве реторике међу суседима, реформе, изградња инфраструктуре, безбедност..., а то јесу, рекао је, проблеми БиХ.

"Ми та питања не можемо решити за два сата. Ми само можемо направити листу тих питања", рекао је Изетбеговић и као ургентни проблем Сарајева и Загреба навео најављену градњу Пељешког моста.

Што се Србије тиче, лидер Бошњака је навео потребу директнијих контаката везанх за инфраструктуру и градњу аутопута Београд-Сарајево-Београд.

Члан Председништва БиХ из Републике Српске, Младен Иванић оценио је да је данашњи састанак, који подразумева учешће представника три земље, за БиХ од изузетног значаја.

Оно на чему треба радити је, каже, заједничка инфраструктура, међусобни односи, међусобна размена.

"Снажно верујем да је потреба, посебно оним змељама које нису чланице ЕУ, иизијатива заједничког тржишта и ту иницијативу Вучића сматрам коректном, као и да неке практичне и коректне ствари треба брзо решавати", рекао је Иванић који је као примере поменуо мост на Сави, коначно, каже, и мост у Братунцу.

Иванић је закључио речима да "видљиви позитивни докази су последица наше сарадње".

Хрватска председница Грабар Китаровић је констатовала да је шет година прошло од одржавања послење трилатерале на председничком нивоу и оценила да је данашњи састанак био "изузетно користан", посебно разговор о билатералним питањима, а дотакли су се, рекла је, и укупне сарадње која "мора бити продуктивна и позитивна".

Уз напомену да је основ ове трилатерале била Стратегија ЕК о Западном Балкану, Грабар Китаровић је потврдила да Хрватска у потпуности подржава суверенитет, територијални интегритет и европски пут БиХ и, додала је, осталих држава на простору Југоистока Европе.

"Наравно шест кључнх подручја у оквиру Стратегије - владавина права, безбедност, интеграције, помирење, доброшуседски односи, инфраструктура - све су то теме којих смо се дотакли, али смо разговарали и о могућностима срадње", рекла је.

Могућност сарадње Грабар Китаровић види у енергетском и инфраструктурном повезивању, решену питања "прстена" између БиХ, Србије и Хрватске и, како је рекла, наравно изградњи и реконструкције железнице, развоју Луке Плоче...

"Видим и многе прилике заједничком наступу БиХ, Србије и Хрватске на трећим тржиштима и разне пројекте енергетике, индустрије, ИТ технологијама, прехрамбеној индустрији..." , казала је Грабар Китаровић, уз напомену да је неопходна свака врста стабилности, политичка и енергетска и економска..

Закључила је и да је демографско кретање једно од питања које прате забрињавајући трендови, посебно у БиХ, те да заједничка сарадња трију држава може допринети опстанку и останку сва три народа у тој држави.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести