ПОЧЕЛА ВАНРЕДНА СЕДНИЦА САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ УН На дневном реду ситуација у БиХ

ЊУЈОРК: Савет безбедности УН почео је вечерас седницу на којој ће расправљати о ситуацији у Босни и Херцеговини.
ujedinjene nacije
Фото: pixabay.com

Седница је почела мало после 22 сата по средњеевропском времену, а  заказана је на захтев Руске федерације.

Очекује се да ће на њој говорити путем видео линка српска чланица Председништва БиХ Жељка Цвијановић.

Такође, Сједињене Америчке Државе упутиле су захтев Савету безбедности да се на седници обрати и високи представник Кристијан Шмит, али ће, у случају да Шмит жели да се обрати, руска мисија тражити да то буде на основу члана 39. Правила о раду Савета безбедности Уједињених нација у личном својству, јер као високи представник није потврђен у Савету безбедности и они га у складу с тим не признају као високог представника.

Представници Русије заказали су ванредну седницу како би упозорили да је БиХ на ивици оружаног сукоба, али и због тога што је амбасадор БиХ при Уједињеним нацијама Златко Лагумџија без сагласности покренуо причу о Резолуцији о Сребреници. 

Цвијановићева је у писму које је раније послала чланицама СБУН упозорила на грубо кршење дејтонског Устава и истакла да у БиХ уместо закона влада ауторитет силе и повлађивање само једном од три народа, што води ка даљим поделама и непосредно угрожава постојање БиХ.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је раније данас да ће Цвијановић у обраћању изнети истину и чињенице које не желе да чују само они који руше дејтонску БиХ.

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести