ПОЧЕЛИ ПРЕТРЕС ПО АМАНДМАНИМА Посланици завршили начелну расправу!

БЕОГРАД: Посланици Скупштине Србије завршили су нешто пре 20 часова расправу у начелу о изменама и допунама Закона о локалним изборима, а у наставку седнице су започели претрес по амандманима.
s
Фото: Ilustracija/Tanjug (Nemanja Jovanović)

После расправе о амандманима уследиће гласање, али још увек није извесно да ли ће се посланици изјаснити вечерас или сутра.

Раније данас, шеф посланичке групе Српске напредне странке  Миленко Јованов рекао је на седници Скупштине Србије да нико ко држи до части не би тврдио да актуелна власт није применила ниједну препоруку ОДИХР, јер су, како је рекао, од 2019. до 2022. примењене 54 препоруке.

Он је запитао опозицију зашто нису спровели ниједну препоруку ОДИХР док су они били на власти.

Направили смо 54 корака у односу на оно што сте ви урадили када сте били на власти и тада је резултат био нула. Расположени смо да применимо и све остале препоруке ОДИХР и о томе ћемо разговарати и наредних дана, а једна од њих је да један бирач може да подржи све изборне листе, рекао је Јованов.

За 12 година опозиције, ви нисте успели да пронађете 17.000 људи који ће да вам чувају кутије. То је била основна обавеза сваке озбиљне политичке странке у периоду о коме причате. Сви заједно не можете да покријете три округа и онда тражите у другима кривце за то што немате организацију, рекао је Јованов.

Он је навео да ће се разговарати и о комисији коју је опозиција тражила да врши контролу бирачког списка, као и о медијима јер, како је рекао, ''нису задовољни начином на који извештава РТС''.

Јованов наводи да ''на РТС приказују потпуно искривљену реалност'', додајући да је то ''можда зато што су уредници из бивше гарнитуре".

Народни посланик Странке слободе и правде Борко Стефановић тврдио је да су избори 17. децембра били "препуни нерегуларности", као и да ниједна ОДИХР-ова препорука није спроведена.

Стефановић тврди и да нема могућности за слободне изборе.

Шеф посланичке групе Демократске странке Зоран Лутовац рекао је да ће и оне опозиционе странке које су пристале на изборе одустати од њих ако се веома брзо не испуне њихови захтеви, пре свега у вези контроле и ажурирања бирачких спискова.

Он је рекао да су три захтева опозиције прихваћена, али само декларативно, јер још нису добили могућност контроле и ажурирања бирачких спискова, већ само увид.

Лутовац је рекао да је захтев опозиције да грађани који су у последњих годину дана уписани у бирачки списак у Београду не могу да гласају у престоници.

Председник ДС рекао је и да нису задовољни извештавањем јавних сервиса.

Предложили смо 25. октобра прошле године да се чланови РЕМ-а појединачно разреше зато што је медијска слика у Србији катастрофална. Поново ћемо поднети тај захтев, рекао је Лутовац.

Подсећамо, председница Скупштине Ана Брнабић је сазвала седницу на предлог 187 посланика са само једном тачком дневног реда, како би Закон о локалним изборима био измењен да би се омогућило да локални избори 2. јуна, већ расписани за градску власт Београда, буду тог дана и у другим локалним самоуправама где избори нису били 17. децембра 2023. године.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести