Почели радови на градњи аутопута Ниш - Мердаре

МЕРОШИНА: Код петље Мерошина данас су свечано почели радови на изградњи аутопута Е80 Ниш - Мердаре од 76,3 километара, на првој деоници од Ниша до Плочника, у присуству председника Србије Александра Вучића.
с
Фото: FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Председник је истакао да ће тај аутопут бити спас, пре свега, за Прокупље, Куршумлију, Блаце и тај део земље.

Вучић је рекао да би деоница аутопута до Прокупља требало да буде готова за око две и по године.

"Ово је веома сиромашан крај, који се са аутопутем подиже. Веома је важно што ћемо овде изградити аутопут", нагласио је Вучић и додао да ћемо се тако боље повезати и са Приштином и Грачаницом.

Ово је велики помак за нашу земљу, нагласио је председник Србије и захвалио ЕУ на финансијској помоћи за тај пројекат.

"Умемо да поштујемо новац који добијамо бесплатно - 40 милиона евра поклона од ЕУ само за ову деоницу. Много хвала свим пореским обвезницима ЕУ", поручио је Вучић.

Поцетку радова присуствује шеф делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре, министар грађевинарства Томислав Момировић, директори Коридора Србије и Путева Србије, Александар Антић и Зоран Дробњак и други.

Вучић је у разговору са Жиофреом рекао да је први пут о том пројекту разговарао још 2013. године са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Казао је да ће аутопут допринети и успостављању ближих односа са Албанцима, као и да ће пуно значити за Србе у Косовском поморављу и Сиринићкој жупи.

Грађевинске машине компаније Штрабаг почеле су земљане радове на деоници од петље Мерошина код Ниша до Плочника у дужини 36,3 километра.

Деоница Ниш - Плочник је изузетно комплексна, јер ће имати шест тунела, 12 мостова и велики број надвожњака, подвожњака и вијадуката, због чега је подељена на четири поддеонице, кажу за Танјуг у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

То су петља Мерошина - Мерошина 1 дуга 5,5 километара, петља Мерошина 1 - петља Прокупље исток дужине 8,8 километара, петља Прокупље исток-петља Прокупље запад дуга 12,8 километара и петља Прокупље запад-петља Белољин дужине 5,5 километара.

Процењена вредност радова је 225 милиона евра, од чега је 185 милиона обезбеђено из кредита Европске инвестиционе банке и Европске банке за обнову и развој, 40 милиона евра је помоћ ЕУ, а 30 милиона је обезбеђено из буџета Србије.

За остатак аутопута до Мерошине у току је израда документације за грађевинску дозволу, као и тендерске документације.

Рок за завршетак радова на првој деоници је 2026. година.

На читавом делу аутопута дугог скоро 77 километара до административног прелаза Мердаре планирано је 85 мостова, 18 километара тунела.

То је део будућег аутопута Ниш-Приштина-Драч дужине 383 километара који ће повезати Србију са највећом луком у Албанији и представљаће везу Коридора 10 са Рутом 6 (Скопље-Приштина) и Рутом 2б (Сарајево-Подгорица-Валона).

Циљ пројекта је боље регионално повезивање, уштеда на времену путовања и оперативним трошковима, као и повећање безбедности саобраћаја.

Аутопут за развој Топлице, Србе на КиМ и боље односе са Албанцима

МЕРОШИНА: Председник Србије Александар Вучић поручио је данас, на отварању радова на изградњи аутопута Ниш - Мердаре у дужини од 76,3 километра, да ће то бити пут за развој Топлице и дела Нишавског округа, али и за успостављање боље везе са Србима на КиМ и ближих односа са Албанцима.

"Ово је ''пут спаса'' за наш народ из Грачанице који ће у најкраћем могућем времену моћи да дође до централне Србије", рекао је Вучић на отварању радова код петље Мерошина.

Вучић је рекао да ће аутопут од Ниша до Прокупља бити готов за две и по године.

"За само неколико година биће готов аутопут од Ниша до Мердара, а до Прокупља за 2,5 године. И стизаће се за 45 минута од Ниша до Мердара, а до Прокупља за 15 или 16 минута лагане вожње кроз прелепе пределе Топлице и то најмодернијим аутопутем који ће заменити магистралне путеве", нагласио је Вучић.

Вучић је истакао да се у Србији тренутно гради 10 аутопутева и брзих саобраћајница.

"Не стидим се да то кажем - ми ћемо морати да градимо у будућности неупоредиво боље односе са Албанцима и о томе морамо да размишљамо и градимо инфраструктуру за то. Моћи ћемо да имамо одлично тржиште и у Тирани и Приштини за наше производе, а оно што не производимо моћи ћемо да купујемо јефтиније и смањујемо трошкове наших компанија", навео је Вучић.

Вучић: Грађани су све чули, могу да вагају, прекид неважан

МЕРОШИНА: Председник Александар Вучић изјавио је данас, поводом прекида у току преноса његовог обраћања на РТС-у среду увече, да су грађани све чули и да могу да мере аргументе свих страна.

На питање како коментарише кратак прекид сигнала, до којег је дошло извлачењем струјних каблова из возила за сателитско емитовање, Вучић је одговорио:

"Није важно, пустите... Сви су све чули и сви све знају. Важно је да се чује друга страна, да се сви чују, да људи могу да мере по аргументима, да градимо демократију, да људи чују шта ко има да каже, да чују истину и да сами вагају".

Из РТС-а синоћ су навели да је у току преноса обраћања председника дошло је до кратког прекида сигнала, који је изазвала за сада неименована особа, намерним извлачењем струјних каблова из возила за сателитско емитовање, због чега су упутили извињење гледаоцима.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести