Почео самит ЕПЗ у Прагу, Фијала:највећи проблем агресија Русије

ПРАГ: Премијер Чешке Петр Фијала отворио је у Прагу први састанак Европске политичке заједнице и поручио да Европа има много сложених проблема, од којих је највећи агресија Русије на Украјину, као и да је смисао тог скупа да се расправи о актуелној ситуацији и спорним темама у Европи и шире.
p
Фото: Tanjug/AP

Казао је да тај формат треба да буде флексибилан и одговара свим демократским земљама.

Сигурно нећемо основати још једну еврпску организацију, нити заменити постојећи формат сарадње, јер их већ имамо пуно, чак нећемо ни усвојити било какву званичну резолуцију данас. Смисао скупа је да имамо искрену расправу о заједничким интересима и да расправљамо о спорним темама, навео је чешки премијер, чија земља тренутно председава ЕУ.

Он је истакао да су главни циљеви да се постигну мир и безбедност и нагласио у Европи Русија врши агресију на Украјину, као и да су пристуни проблеми ифнлације, енергтске кризе и друго.

Европа има много проблема данас и треба да дискутујемо и пронађемо решења, навео је Фијала.

Истакао је да је највећи проблем за Европу што се на њеној територији тренутно води агресивни рат и да Русија наставља непоштену агресију на Украјину.

На самитуучествује се 44 земље - 27 земаља чланица ЕУ и 17 других држава, међуу којима Уједињено Краљевство, Украјина, Турска, Јерменија, Азербејџан, Норвешка, Швајцарска и све земље Западног Балкана.

Вучић ће учествовати ну раду Округлог стола о енеретици, економији и климатским питањима, а касније данас ће имати трилатерани састанак са француским председником Емануелом Макроном и немачким канцеларом Олафом Шолцом, а тема ће, између осталог бити, Косово и Метохија.

На састанку ће бити речи и о евроинтеграцијама, као и о санкцијама Русији и стратешком позиционирању Србије према рату у Украјини.

Током дана га очекује и низ билатераних сусрета председника Србије с званичницима, међу којима су председник Чешке Милош Земан, председник Владе Шпаније Педро Санчез и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести