Вучић: Постигли смо договор да се проблеми решавају мирно

БРИСЕЛ: Председник Александар Вучић саопштио је да је у наставку дијалога с Приштином у Бриселу, постигнут веома важан договор, посебно за Србе на Косову и Метохији, али и све грађане Србије, а то је да се сви проблеми решавају у миру, поштујући једни друге и гарантујући безбедност грађана.
р
Фото: Tanjug

Договор ће обе стране поштовати, рекао је Вучић по завршетку састанка.

Он је истакао да је реч о веома важном договору, имајући у виду могућност да неко покуша током лета да заузме север Косова, те да се поставља питање шта би у том случају био наш одговор - војни или да се нашим људима у покрајини догоди некаква "олуја" или "бљесак"?

Наш интерес је да сачувамо националне интересе, али и наш народ, тако да му се не догоди оно што се 90-тих догађало нашим сународницима, и зато настојимо да се пронађе компромисно решење. 
Према његовим речима, компромисно решење ће бити значајно за нас, јер свакако данас немамо ништа. 
Оно што тражимо и за шта се боримо је да добијемо нешто, а не ништа, рекао је Вучић. 
"Треба да урадимо нешто, ни из чега, што нам је остављено", рекао је Вучић.


 Дачић: Приштина не жели компромис

Србија не одустаје од дијалога и ми ћемо дати све од себе да дијалог доведе до трајног решења, изајвио је у Бриселу министар спољних послова Ивица Дачић, који је оценио да је највећа препрека постизању договора став Приштине која не жели компромис.

Дачић је новинарима у Бриселу рекао да су разговори тешки, да су позиције две стране и даље значајно удаљене. Мислим да наша делегација и Приштина разуме важност наставка дијалога и надам се да ће и друга страна схватити да мора хладне главе да размишља о проналаску трајног решења, рекао је Дачић.

Очекујемо да приштинска страна разуме да питање Косова није решена ствар. Промениле су се међународне околности,променило се разумевање и схватање овог проблема широм света, рекао је Дачић, подсећајући на земље које су повукле признање независности Косова, уз најаву да ће тога бити још.  


 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести