ПОЧЕО САСТАНАК ВУЧИЋА С "ВЕЛИКОМ ПЕТОРКОМ" Курти претходно затражио НОВИ ПРИСТУП

БЕОГРАД/ПРИШТИНА: У Председништву је око 14.30 часова почео састанак председника Србије Александра Вучића са "великом петорком", односно са америчким изаслаником за Западни Балкан Габријелом Ескобаром и дипломатским саветницима лидера Француске, Немачке и Италије.
v
Фото: Tanjug (Vladimir Šporčić)

На састанку у Председништву су специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирослав Лајчак, заменик помоћника америчког државног секретара и специјални изаслаником САД за Западни Балкан Габријел Ескобар, саветници за спољну и безбедносну политику председника Републике Француске и канцелара Савезне Републике Немачке, Емануел Бон и Јенс Плетнер и дипломатски саветник председнице Владе Републике Италије Франческо Тало.

Председник Србије Александар Вучић оценио је да ће данашњи дан вероватно бити један од најтежих дана за њега и за Србију пошто зна са чиме и зашто представници долазе.

Он је додао да у Председништво долази тзв. петорка "великих, најјачих силних", а да је Србија мала земља, која мора да води бригу о себи да сачува свој народ и своју децу.

Фото: Tanjug (Tara Radovanović)

Ја могу да вам обећам да се нећу борити да сачувам себе, али ћу се борити свим срцем да сачувам земљу ма колико да су силни и јаки. Чуваћу и Косово и Метохију и наш народ на КиМ, поручио је Вучић.

"Велика петорка" у Београд долази након посете Приштини где је Лајчак изјавио да има план за наставак дијалога, додајући да не може да открива детаље.

Увек имамо план, тако да имамо план. О томе смо разговарали са премијером Куртијем и разговараћемо о томе са председником Вучићем. У овом тренутку не могу да улазим у детаље. Нема алтернативе дијалогу јер дијалог доноси нормализацију односа између Београда и Приштине и отвара им пут у ЕУ, рекао је Лајчак.

Европски посредник је додао да без формирања Заједнице, Приштина не може да напредује ка Европској унији.

Кабинет Куртија: Изнет нови план

Раније данас на састанку премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и "велике петорке" разговарано је о нормализацији односа Београда и Приштине и представљен је нови план за наставак дијалога, потврђено је из Куртијевог кабинета.

Како се наводи у саопштењу, Курти је изасланицима ЕУ, САД, Немачке, Италије и Француске захвалио на представљеном плану и рекао да је "неопходна квалитетна рефлексија и нови приступ" дијалогу са Београдом, преноси портал Репортери.

Разговори се морају интензивно наставити, навео је Курти.

На састанку се, додаје се у саопштењу, разговарало о нормализацији односа Београда и Приштине, односно о примени Охридског и Бриселског споразума, преноси Коха. 

Курти је, такође, рекао и да је безбедност приоритет и "хитно питање" за Приштину, након дешавања у Бањској 24. септембра и оценио да је неопходно "казнити одговорне како се такви догађаји не би поновили".

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести