Покрајинска влада помаже у чишћењу загађене реке Криваје

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор сагласили су се данас, након радне посете Бачкој Тополи и Малом Иђошу, да је неопходно што пре приступити решавању проблема загађености реке Криваје у тим општинама.
t
Фото: http://www.vojvodina.gov.rs/

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и председник Скупштине АПВ Иштван Пастор посетили су јуче Бачку Тополу, где ће бити изграђен пречистач отпадних вода вредан 350 милиона динара. Потом су обишли и Мали Иђош и разговарали с председницима те две општине о загађењу вода.

Током посете представљен је и Акциони план за достизање граничних вредности емисије вода, након чега су челници Покрајинске владе и Скупштине Војводине причали с привредницима и власницима компанија који ће такође бити укључени у тај пројекат.

Председник Покрајинске владе Мировић казао је да су обишли две општине с циљем да се на лицу места увере у размере великог проблема загађења реке Криваје у општинама Бачка Топола и Мали Иђош.

Верујемо да ћемо наћи новац да не радимо овакав посао само у Бачкој Тополи и Малом Иђошу већ и у другим општинама у Војводини које имају сличан проблем (Игор Мировић)

– У наредних неколико месеци припремићемо заједнички, уз подршку локалних самоуправа, велику инвестицију која се тиче изградње постројења за пречишћавање отпадних вода – рекао је Мировић. – Обе општине су претходних година већ радиле на пројектној документацији и у овом тренутку су издате грађевинске дозволе и за пречистач у Бачкој Тополи, као и у Малом Иђошу.

Он је додао да су разговарали с великим загађивачима, власницима индустријских постројења и предузећа, посебно у Бачкој Тополи, који и даље пуштају велику количину отпадних вода које улазе у Кривају, и начелно је постигнут договор да ће заједно радити на изградњи претпостројења у самим компанијама, које ће даље бити део великих система.

– Када је реч о великим загађивачима, ситуација је нешто боља у Малом Иђошу, али сигурно је да причамо о вишегодишњем послу, који се не тиче само изградње постројења за пречишћавање отпадних вода већ и изградње секундарне канализационе мреже, централних колектора и уопште чишћења тока реке Криваје, да бисмо достигли оне стандарде које желимо – истакао је Мировић.

Фото: vojvodina.gov.rs

Рокови ће бити утврђени до септембра, тврди председник Покрајинске владе, тада ће бити и потврђена пројектна документација, а већ у јануару идуће године, с новим буyетом, имаће се и финансијски оквир да би почело решавање тог проблема, који је велики и узнемирује становништво, утиче на здравље, као и прилике у два места.

– Верујемо да ћемо наћи новац да не радимо тај посао само у Бачкој Тополи и Малом Иђошу већ и у другим општинама у Војводини које имају сличан проблем. Надлежни секретеријати раде прецизну анализу и на основу критеријума, и друге општине намеравамо да укључимо у решавање тог проблема – казао је Мировић.

Он је додао да за то до сада није било довољно новца, али ће у наредном периоду бити да би се постакла изградња и јавних постројења, али и оних у компанијама, које ће бити део јавног система пречишћавања отпадних вода.

Константно се појављује питање загађености Криваје, као и последице тога, али то се не може решити уколико се пре тога не реши оно што загађује реку(Иштван Пастор)

– Желимо да их мотивишемо извесним свотама да то ураде јер то јесте њихова обавеза, али морамо да разумемо да је за грађане најважнији резултат и желимо да подстакнемо што бржу реализацију, а не да чекамо 2021. годину па да се закон помери за још неколико година јер не постоје услови – то је бирократски начин размишљања, док ми желимо да будемо проактивни и подстакнемо, уз наша додатна улагања, да тај посао што пре ураде – истакао је Мировић.


Подстицај компанијама

Мировић каже да је нашим законом предвиђено да до 2021. године кроз процедуру обезбеђивања интегрисане дозволе, приватне компаније које су загађивачи и имају велике количине отпадних вода, имају обавезу да саграде своја постројења у оквиру компанија са стандардом отпадних вода, које ће бити испуштене у централно постројење.

- Ново је да ћемо помоћи оним компанијама које имају спремну пројектну документацију, и које су издвојиле одређену суму новца, при изградњи тих објеката и на томе ћемо радити у наредних неколико месеци, кроз конкурсе и у транспарентном моделу – казао је Мировић. – На томе ће се радити до следећег буyета, и то је новина, јер до сада нису постојали конкурси за ту намену, што није добро.


Фото: Dnevnik.rs

Иштван Пастор је додао да су две општине последњих година уложиле значајан финансијски напор за израду пројектне документације која ће омогућити да, уз подршку покрајинског буyета, Владе и Скупштине, од почетка идуће године заједнички приступе решавању веома крупног проблема чишћења отпадних вода, што из индустрије у Бачкој Тополи, што из комуналне сфере у Бачкој Тополи и Малом Иђошу.

– Константно се појављује питање загађености Криваје, као и последице тога, али то се не може решити уколико се пре тога не реши оно што загађује реку, те је неопходно, с једне стране, обезбедити пречистаче у индустријским постројењима и зато смо и разговарали с њиховим власницима у Бачкој Тополи – рекао је Пастор, и додао да је истовремено потребно обезбедити и пречишћавање комуналних отпадних вода.


Најзад о условима живота

Иштван Пастор очекује  да ће пречистач бити готов до краја 2020. године, а како тврди Пастор, након тога је потребно изградити секундарну мрежу да би се и становништво прикључило на канализацију.

Он напомиње да је задовољан што су дошли у ситуацију, након других пројеката који су оптерећивали у претходним годинама, да се баве питањем заштите човекове средине и у другим местима, као и питањима услова живота.


За изградњу пречистача је добијена грађевинска дозвола, а у завршној фази је пројекат за извођење радова, који се очекује да ће бити готов до краја овог месеца. Пречистач ће се градити у три фазе, а јавно предузеће из Бачке Тополе је за ту намену већ издвојило 100 милиона динара.

Радови, који би требали да почну почетком идуће године, након расписивања конкурса Покрајинске владе, трајаће око две године. Након грађевинског дела, следује опремање. Упоредо с изградњом пречистача, Бачка Топола ће правити и секундарну мрежу, као и колекторе.

Маша Стакић

Фото: Јелена Ивановић

Фото: Dnevnik.rs

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести