Подршка владајуће већина борби против ковида и зеленој економији

БЕОГРАД: Посланици владајуће коалиције подржале су данас у расправи сет споразума којима се обезбеђује око 700 милиона евра који ће бити усмерени на подршку у борби против ковода 19 и такозваној зеленој економији.
skupstina srbije, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Посланик СДПС Бранимир Јовановић је указао на два важна споразума који се конкретно тичу одговора на кризу са ковидом 19, наводећи да ће се уз усвојене споразуме Србија лакше борити и лакше проналазити решења у борби против епидемије.

Јовановић је приметио да здравствени систем функционише у ванредним околностима, али да функционише добро и да ниједан пацијент није враћен кући или није остао збринут.

"Сада смо искуснији него на почетку пандемије. Отклонили смо и евентуалне пропусте и боље је организован рад лекара и медицинских сестара", рекао је Јовановић и додао да су у појединим земљама као што су Италија и Шпанија здравствени системи "поклекли".

Када је реч о споразумима који се тичу уштеде енергије, Јовановић каже да подаци говоре да 90 одсто објеката у домаћинствима у стамбеним зградама није изграђено у складу са стандардима из области енергетске ефикасности.

"Резултат тига је очигледан, трошимо много скупе енергије", рекао је Јовановић и додао да је потребно уложити огромна средства како би се недостаци у том смислу отклонили.

Шеф посланичке групе СПС Ђорђе Милићевић рекао је да се говори о зајмовима, односно задуживањима, али да се заправо не оставља обавеза генерацијама које долазе, већ се, каже, улаже у нешто конкретно.

"У питању су зајмови који су пројектовани буџетом Србије, Закона о јавном дугу, зајмови који не ремете буџетске оквире, нити пројектовани ниво јавног дуга, што говори о озбиљном приступу", рекао је Миллићевић.

Милићевић је приметио да део опозиције жели да профитира на теми короне, наводећи да су то исти они који нису имали храбрости да учествују на изборима и определили се за губитнички потез - бојкот.

"То су исти они који су најпре критиковали нас који смо подржавали ригорозније мере, па када смо увели те мере, онда суи х кршили, а потом су нас критиковали зашто не уводимо ригидније мере", навео је Милићевић.

Посланик СНС Ђорђе Дабић је истакао да се у овим временима видело да је била битна финансијска стабилност Србије и овај сет закона само наставља ту проактивну политику Владе.

"Ми смо за борбу против ковида издвојили више него многе друге земље у свету и Србија је показала да може боље и више од региона", рекао је Дабић.

Дабић је апеловао на грађане да носе маске и продржавају се препорука, мада сматра да је Србија ипак показала одговорност у борби против болести ковид 19.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести