За рурални развој и опстанак села 600 милиона динара

НОВИ САД: Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство доделио је 595 уговора војвођанским пољопривредницима који су добили бесповратна средства на конкурсу за подршку младима у руралним подручјима и за набавку опреме и система за наводњавање.
milicevic radojevic
Фото: vojvodina.gov.rs

Укупна вредност инвестиција је око 614 милиона динара, од чега је учешће из покрајинског буџета 380,6 милиона динара.

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић изјавио је да је добра вест за српску и војвођанску пољопривреду то што је

Покрајинска влада организовала потписивање готово 600 уговора вредних више од 600 милиона динара.

Тим средствима, каже, жели да се подстакне рурални развој, оснаже села у Војводини, као и мали произвођачи, што ће, додаје, омогућити и бољи свеукупан економски развој.

То је политика Покрајинске владе у пољопривреди. У 2018. години имамо никада већи буџет за пољопривреду, који износи 8,3 милијарде динара. Мере подршке у пољопривреди су конципиране тако да су усмерене пре свега ка малим произвођачима који се на овај начин оснажују да издрже оштру и конкурентску борбу на тржишту, навео је Милићевић и додао да су мали произвођачи веома битни у стварању бруто друштвеног производа у аграру.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић навео је да је у оквиру нове мере подршке младим пољопривредницима до 40 година за старт-ап програм, која је усаглашена између Министарства пољопривреде и Покрајинске владе, намера и да се на тај начин допринесе демографској обнови руралних подручја у Војводини.  

Он је навео да су данас потписани уговори са 165 младих пољопривредника за подршку инвестицијама за развој примарне биљне и сточарске производње, а вредност тих инвестиције је 241 милиона динара, при чему је учешће Покрајине 200 милиона динара. 

Чињеница да је максималан износ по овом конкурсу 1,5 милиона динара, а да је ниво субвенције и до 90 одсто у односу на укупну инвестицију, врло јасно говори о финансијској стимулацији младих људи који желе да се баве пољопривредом, казао је Радојевић и навео да овакав ниво субвенције није до сада забележен када је у питању подршка домаћој пољопривреди.

Радојевић је навео и да је за суфинансирање набавке опреме и система за наводњавање данас потписано 430 уговора.

Инвестиције у системе за наводњавање износе 373 милиона динара, од чега је Покрајина обезбедила  средства у висини од 180 милиона динара, а реализацијом ових инвестиција биће обезбеђено наводњавање нових 1798,27 хектара ораница.

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести