Покрајина обезбедила 21 санитетско возило; вредност 100 милиона динара

НОВИ САД: Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је кључеве санитетских возила с пратећом медицинском опремом директорима 21 здравствене установе из Војводине, за шта је из покрајинског буџета издвојено 100 милиона динара.
mirovic sanitet
Фото: vojvodina.gov.rs

Санитетска возила, укупно вредна 100 милиона динара, које је Покрајинска влада купила пре свега за мање развијене општине, попунила су јуче плато испред Бановине. Председник покрајинске администрације Игор Мировић је доделио кључеве од 21 санитетског возила с медицинском опремом представницима домова здравља и болница. Био је то још један корак Покрајинске владе у низу да својим мерама, како је то и најављено пре две године приликом њеног формирања, потпуно реконструише и унапреди здравствени систем Војводине који је у прошлости био веома запуштен.

– Критиковали су нас зашто смо се задужили за куповину медицинске опреме, то нас вероватно критикују они који никад нису били болесни, који нису никада имали неког болесног и не знају шта је све остављено нама и вама који управљате овим системом – рекао је Мировић приликом доделе кључева. – Зато морамо још више да радимо, још више да се ангажујемо да бисмо до краја мандата Покрајинске владе, до краја мандата ваших управа,  могли онима који ће доћи после да оставимо много боље стање у свим здравственим организацијама.

Круна рада Покрајинске владе треба да буде расписивање јавне набавке за изградњу Б и Ц блока Клиничког центра Војводине (Игор Мировић)

– Свакодневно се боримо да то буде у наредних неколико месеци, да до краја године дођемо до уговора и следеће године започну радови јер ћемо тиме појачати капацитете наше најугледније институције, не само у Војводини него и у ширем окружењу, Клиничког центра Војводине – истакао је председник Покрајинске владе. 

Мировић је најавио да се 20. јуна отварање нове зграде Хитне помоћи у Новом Саду

Мировић је најавио да се 20. јуна отварање нове зграде Хитне помоћи у Новом Саду, у септембру или у октобру је отварање потпуно уређеног дела Опште болнице у Панчеву, док у Клиничком центру Војводине Покрајинска влада заједно с управом предузима мере на реконструкцији клиника за ортопедију, за инфективне болести и за абдоминалну хирургију. У току су и припреме за темељну реконструкцију Интерне клинике. Како је навео председник Покрајинске владе, и суботичка болница се припрема за велику реконструкцију, новац је већ издвојен, а након ребаланса, паре ће бити издвојене и за припрему пројектне документације за реконструкцију сенћанске и сомборске болнице. Истовремено, већ постоји пројекат и за „Каменицу 3”...

 

Фото: vojvodina.gov.rs


Ургентна медицина на највишем нивоу у Кули

– Као директору здравствене установе, али још више као лекару који ради у служби Хитне медицинске помоћи, ова донација значи много, али још више значи становништву општине Кула – истакао је на наше питање др Жарко Шевин. – На тај начин квалитет здравствених услуга у домену ургентне медицине ће бити доведен на највиши могући ниво.

На питање шта је још ургентно потребно здравству у Кули, он је навео недостатак кадрова јер, како је рекао, просечна старост лекара опште праксе је 58 година, а у здравственој станици у Руском Крстуру чак 63 године.

– Статистика показује да ће за четири године више од половине лекара у нашој установи бити старије од 60 година – истакао је он.


– Има још доста посла. Верујем да ћемо у јулу или можда почетком августа имати ангио-салу за неуролошке болести, набавили смо већ ангио-сале за три болнице у Суботици, Зрењанину и Сомбору и оне су у функцији – истакао је Мировић. – Критиковали су нас зашто смо се задужили за нову медицинску опрему која ће сукцесивно стизати до Нове године или до фебруара-марта и имаћемо након те набавке најсавременије ЦТ апарате у свим регионалним болницама. Успели смо да купимо магнетну резонанцу за Дечју болницу, тој акцији су се придружиле и велике компаније и негде између 15. јула и 15. августа ћемо за ту дијагностику имати најсавременији апарат, по мојим сазнањима – савременији него што је у Београду.


Оволико возила никад није поклоњено у Војводини

Дому здравља у Бачком Петровцу у прави час је стигло санитетско возило јер имају два стара из 2008. која су на расходу и једно возило из 2016. које је у употреби. Ново возило, чији кључ је јуче примила др Ана Болдоцки Илић из Дома здравља, биће друго возило у употреби.

– Немам речи – казала нам је др Ана Болдоцки Илић. – Свака част! Нисмо очекивали да ћемо добити санитетско возило и ми се захваљујемо покрајинским властима што су и нас, Словаке, укључиле у овако велики пројекат. Радим 36 година у здравству и не сећам се да је оволико санитета ођедном поклоњено у Покрајини.


Јучерашња донација, како је рекао покрајински секретар за здравство доц. др Зоран Гојковић, реализована је у оквиру пројекта „Обезбеђење приоритетних потреба здравствених установа за санитетским возилима”. Гојковић је додао да санитетска возила у АП Војводини пређу више од пет милиона километра и збрину око 300.000 пацијената годишње.


Задовољни у Жабљу

Директор Дома здравља у Жабљу др Никола Дукић каже да та донација значи веома много, не само за тамошњи дом здравља него и за читаву примарну здравствену заштиту.

– По мом мишљењу, то је најважнија ствар која нам помаже у функционисању и желим да се захвалим Покрајинској влади што је увидела да здравствена заштита нису само клинички центри него и део система који треба да ради – истакао је Дукић. – Ми смо, захваљујући овој донацији и донацији наших привредника, обновили цео возни парк и наредних пет-шест година ћемо бити обезбеђени.


Савремена санитетска возила с медицинском опремом јуче су добили Институт за здравствену заштиту деце и омладине Војводине, Клинички центар Војводине, опште болнице у Кикинди и Сенти и домови здравља у Белој Цркви, Оyацима, Бачу, Ковину, Чоки, Сечњу, Српској Црњи, Бечеју, Жабљу, Новом Кнежевцу, Кули, Бачком Петровцу, Темерину, Алибунару, Житишту, Малом Иђошу и Иригу.

Е. Марјанов

фото: С. Шушњевић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести