Покрајина оснива Научно-технолошки парк Нови Сад

НОВИ САД: На данашњој седници којом је председавао Игор Мировић, Покрајинска влада утврдила је Предлог покрајинске скупштинске одлуке о оснивању Друштва с ограниченом одговорношћу „Научно-технолошки парк Нови Сад“.
mirovic sednica
Фото: vojvodina.gov.rs

Оснивач и једини члан друштва је Аутономна покрајина Војводина, као власник 100 одсто удела у укупном капиталу Друштва.

„Научно-технолошки парк Нови Сад“ д.о.о. има за циљ да омогући истраживачима у научноистраживачким институцијама да резултате својих истраживања преточе у производе, услуге, процесе или софтвер који ће наћи своје место на тржишту. Осим тога, треба да омогући већу видљивост факултета у међународном и домаћем привредном и истраживачком окружењу, као и да помогне предузетницима који започињу нови бизнис (старт-ап) у области високих технологија. Научно-технолошки парк Нови Сад треба, такође, да омогући већем броју најбољих студената да након завршетка својих студија нађу посао у домену истраживања и развоја у Новом Саду.

У оквиру Научно-технолошког парка Нови Сад организоваће се мрежа институција која треба да омогуће трансфер технологија и знања из истраживачког окружења у привредну делатност.

Покрајинска влада утврдила је и предлоге две покрајинске скупштинске одлуке које се односе на доделу буџетских средстава за националне савете националних мањина и развој мултикултурализма и толеранције. За спровођење одлуке о начину и критеријумима доделе буџетских средстава за националне савете, у буџету за 2019. годину, планиран је износ од 60,1 милион динара.

Фото: vojvodina.gov.rs

Другом предложеном одлуком, за чије спровођење је планиран укупан износ од 47 милиона динара, на целовит начин се одређује додела буџетских средстава за унапређивање положаја националних мањина и развој мултикултурализма и толеранције, као и за афирмативне мере за поправљање положаја лица која припадају ромској националној мањини.

Именовани чланови комисије за признања

Покрајинска влада донела је уредбе о поступку за доделу награде АП Војводине „Михајло Пупин“ и за доделу покрајинских признања, као и решење о именовању председника и чланова Комисије за њихову доделу.

За председника Комисије именован је др Ненад Крстић, редовни професор на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду, а за чланове др Павле Будаков, редовни професор у пензији на Медицинском факултету Универзитета у Новом Саду, Драгана Милошевић, дипломирани музичар - виолиниста, Бошко Вучуревић, председник Привредне коморе Војводине, Слободан Бошкан, спортски директор Одбојкашког клуба Војводина, др Агота Виткаи Кучера, редовни професор Академије уметности Универзитета у Новом Саду и Нада Вујовић, главни и одговорни уредник листа „Дневник“.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести