Покрајина улаже две милијарде за аутоматизацију радарских система

Председник Покрајинске владе Игор Мировић посетио је  Радарски центар на Фрушкој гори, како би се уверио да се радови на аутоматизацији и модернизацији противградне заштите одвијају предвиђеном динамиком, те најавио да су створени услови за почетак аутоматизације система и у радарским центрима „Самош“ и „Бајша“, за шта ће Покрајинска влада издвојити готово две милијарде динара.
д
Фото: Покрајинска влада

- Ово је важан посао и вест за пољопривреднике и газдинства да ће се на 118 локација, од којих је 55 већ аутоматизовано, испаљивати ракете онда када градоносни облаци буду над територијом не само Срема, већ и јужније, у ефикаснијем, савременијем моделу, што ће значајно допринети смањивању ризика од последица које изазивају градоносни облаци - истакао је Мировић након обиласка Радарског центра, у ком се уверио да радови теку планираном динамиком. Он каже да проблем није могуће елиминисати у потпуности, али је процена да ће ризици моћи да се смање и до 30, 40 одсто.

- Покрајинска влада ће издвојити готово две милијарде динара не само за модернизацију Радарског система „Фрушка гора“, већ и за још два центра- „Бајша“ и „Самош“, те ће на тај начин бити покривена цела територија Војводине- каже Мировић.

- У Срему ћемо већ до априла, односно сезоне појаве градоносних облака, имати спреман, модернизован систем уведен у проценту од 80 одсто од планираних 118 локација са којих се могу испаљивати ракете. Увођењем даљинског система аутоматизоване одбране од градоносних облака, ракете ће, уместо великог броја људи, лансирати оператер из радарског центра, што ће омогућити ефикасније и брже деловање- наводи је Мировић. Он додаје да штете од невремена нису мале и да су у претходним годинама износиле од 20, па и више од 50 милиона евра.

Покрајинска влада ће издвојити готово две милијарде динара не само за модернизацију Радарског система „Фрушка гора“, већ за још два центра – „Бајша“ и „Самош“, те ће на тај начин бити покривена цела територија Војводине (Игор Мировић)

Директор Републичког хидрометеоролошког завода Југослав Николић рекао је да у циљу смањења ризика од града као елементарне непогоде кроз протокол о сарадњи Републичког хидрометеоролошког завода и Покрајинског секретеријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, започета је аутоматизација мреже од планираних 389 лансирних станица, које ће се налазити у три радарска центра- „Фрушка гора“, „Бајша“ и „Самош“.

Фото: Покрајинска влада

- До почетка овогодишње противградне сезоне, односно 15. априла, у пуном капацитету биће 80 станица из Радарског центра „Фрушка гора“, а остатак до планираних 118, биће завршен у току маја- истиче Николић. –Након тога креће аутоматизација 130 лансирних станица Радарског центра „Самош“ и 141 у Радарском центру „Бајша.

Радарски центар је обишао и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић, као и генерални директор „Трајал корпорације“ из Крушевца Милош Ненезић, која са кооперантима ради цео посао, те шеф Радарског центра Мире Степановић Николић.

- Имплементацијом овог система, Војводина и Србија добијају најсавременију заштиту од града на светском нивоу. Радарски центар „Ваљево“ је брањен прошле године, где је урађена прва аутоматизација противградних станица и забележена је најмања штетност од елементарних непогода- рекао је Ненезић.                                

М. Стакић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести