Покрајинска влада: ДС поново покушава да унесе забуну

НОВИ САД: Влада Покрајине Војводине оптужила је „морално поражену и политички прегажену, али поред тога и даље друштвено неодговорну” Демократску странку да поново покушава да омаловажавањем оспори рад целог здравственог система Србије и напоре за превазилажење дуго година нагомиланих проблема српског здравства.
Mirovic, odbor za obelezavanje stogodisnjice prisajedinjenje
Фото: vojvodina.gov.rs

Како се наводи у саопстењу, данас када здравствени систем Србије са великим очекивањима и нескривеном подршком очекује коначно, нормативима одређену кадровску поделу и запошљавање преко 2.000 нових здравствених радника, ДС покушава да у домаћу јавност поново унесе забуну “покушавајући да омаловажавањем и ниподаштавањем оспори рад целог здравственог система Србије и напоре за превазилажење актуелних и дуго година нагомиланих инфраструктурних, кадровских и организационих проблема српског здравства”.

Како наводи Покрајинска влада, затечено стање након њиховог, више од деценије, “плодног рада” је свим грађанима Србије, а нарочито Војводине, добро познато. 

Потпуно уништен здравствени систем, огромне листе чекања, покварени медицински апарати, финансијске малверзације са набавком опреме и потрошног материјала, непотизам, запошљавање немедицинског кадра на рачун лекара и медицинских сестара, ограничавање напредовања и едукације здравствених радника у корист путовања 'елитног круга по белом свету' неретко са члановима породице у најскупљим и најчувенијим хотелским комплексима, само су делић широког репертоара на једном пробуђених душебрижника, додаје се у саопштењу.

Како се указује, болнице у Србији, а посебно у Војводини, више деценија вапе за инфраструктурном обновом, која је увелико у току.

Граде се нови и обнављају стари Клинички центри, Институти, болнице, домови здравља.

Широм земље, купује се савремена опрема, уводе информациони системи и смањују листе чекања. 

После много година, Клинички центар Војводине поново рутински ради трансплатације у оквиру Еуро-трансплант програма. О томе смо, до пре годину дана, могли само да сањамо. Поред тога, без икакве воље и жеље за сагледавањем гресака у вођењу 16-годишње поразне здравствене политике, они настављају да сањају отварање нових болница са опремом која се под плаштом ноћи довози и одвози из других здравствених установа, као што је случај са објектом Каменица 2, пише у саопштењу.

Зато, они који су укинули специјализације пуних осам година, који су кадровском политиком и законским решењима уништили апотекарски сектор и домове здравља, и тиме нанели  најјачи ударац здравству Србије, не могу и немају право да извртањем чињеница и истине, обмањују грађане Србије, јер на њихову очигледну жалост, здравство Србије, после дугог низа година, иде напред, истиче Покрајинска влада.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести