Покрајинска влада помогла обнову Михизове куће у Иригу

ИРИГ: Родна кућа писца, драматурга, књижевног критичара Борислава Михајловића Михиза у Иригу након обнове је данас свечано отворена, а његова је ћерка Мила Јовановић рекла да је Михиз желео да буде сахрањен управо у Иригу. 
1
Фото: Покрајинсак влада

"Данас, после скоро стотину година од његовог рођења, његови Ирижани, заједно са представницима Српске читаонице, поново ће вратити његов дух у његову родну кућу", рекла је Михизова ћерка, која је захвалила Покрајинској влади на подршци у обнови куће.

У обнову која је почела 2015. године, Покрајинска влада уложила је десет милиона динара, а прошле године кућа је и опремљена. 

Председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да је обнављање родне куће славног писца најмање што је Покрајина била обавезна да уради и бар делимично му се одужи за све што је у животу радио. 

Фото: Покрајинсак влада

Подсетио је да ће Центар за развој цултуре бити део пројекта "Буђење Фрушке горе", који је иницирала Покрајинска влада, а чији је смисао да се непроцењиво духовно, културно и природно благо оживи.

"Овде у Иригу, кроз снажно деловање Српске читаонице - са границама које су већ давно омеђене, кроз мали део свог живота који је он овде оставио и наслеђе којим се Ириг поноси, јасно је да је Михиз ту, да је и даље међу нама. Поносан сам што смо на овом пројекту радили заједно, општина Ириг, његова породица и Покрајинска влада и што смо успели да га реализујемо на начин који је достојан Михизовог дела", рекао је Мировић.

Он је најавио да ће у Иригу бити реализован и пројекат "Михиз - шетња кроз наслеђе" са цитатима из његових дела, као део великог пројекта уређења центра Ирига.

Најавио је и да ће у сарадњи с Владом Србије објавити сабрана дела Борислава Михајловића Михиза. 

Фото: Покрајинсак влада

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести