Покрајинска влада: Ребаланс буџета, новац за капиталне радове

Покрајинска влада је јуче предложила Скупштини Војводине да усвоји предлог одлуке о ребалансу покрајинског буџета за 2021. годину.
Sednica Pokrajinske vlade Foto: Pokrajinska vlada
Фото: Седница Покрајинске владе Фото: Покрајинска влада

Предложеним ребалансом покрајинска каса ће бити пунија за 2,3 милијарде динара, односно ребалансирани буџет ће износити 77,5 милијарди динара. Намера је да се новац од 2,3 милијарде усмери на капиталне расходе и то за завршетак и опремање објекта Каменица 3 са ПЕТ центром, затим завршетак локалног пута од регионалног значаја Стапар–Сивац и уређење старог језгра Сремских Карловаца. Очекује се да ће после договора с председником Скупштине Војводине Иштваном Пастором седница покрајинског парламента бити сазвана за јун. 

- Ми смо констатовали да имамо 2,3 милијарде неутрошених и пренетих прихода из 2020. Одлучили смо да сав тај новац усмеримо у стопостотном износу за инвестиције за капиталне расходе и то према критеријумима за два велика пројекта која немају завршену финансијску конструкцију, а коју овим потпуно завршавамо – каже за “Дневник” председник Покрајинске владе Игор Мировић. - То је Каменица 3, у делу изградње, али и у делу опремања објекта, посебно комуналног опремања, изградње комплетног новог водовода и канализације за цео комплекс Каменице, дакле, не само Каменица 3 већ свих института.


Каменица 3 до краја 2022.

На питање када се очекује завршетак изградње пута између Стапара и Сивца и Каменице 3, Мировић је одговорио да ће пут бити завршендо краја године, а комплетна Каменица 3 са најмодернијом опремом новим ПЕТ центром, као и комплетно уређеном инфраструктуром до краја 2022.

- Може да се каже да смо незавршене инвестиције које смо затекли пре пет година завршили, или су у последњој фази, а ради се о недељама до завршетка послова, док су инвестиције које је ова Покрајинска влада започела у свом мандату, у реализацији и са овим ребалансом је попуњен финансијски оквир. Дакле, када би сада ова влада одступила из било ког разлога и када би сутра ујутро дошла нова влада, ова би била прва влада која ће оставити све завршено из ранијих година и све што је она започела било би готово завршено и финансијски покривено, или потпуно завршено. Овај ребаланс и томе служи да заокружимо све оно што смо започели – истакао је Мировић.


Како наводи Мировић то је и најзначајнији део новца који ће ићи на основу ребаланса, затим део новца у износу од 150 милиона динара усмериће се у завршетак последње фазе радова  изградње регионалног пута од Стапара до Сивца  у дужини од 16 километара, а планирано је повећање учешће Покрајине у финансирању обнове култруно -историјског наслеђа Сремских Карловаца. Очекује се да ће у другој половини године и република одвојити део новца за ту сврху.

- Тако да 2,3 милијарде одлази за ова три пројекта, истовремено део новца, у износу од 600 милиона динара  ћемо усмерити ка буџетској резерви јер она се највише троши за инвестициона улагања –додаје Мировић.

Коментаришући привредна кретања у Војводини у условима епидемије Мировић каже да је привреда у Покрајини показала изузетну виталност, компаније су показале моћ да се одрже, чак у бројним сегментима и да унапреде пословање.

- Пољопривреди дугујемо велику захвалност јер је  2020.  била година раста пољопривреде  и она је компензовала недостатке у појединим сегментима привреде где смо имали пад као што су угоститељство и туризам.  – објашњава Мировић. - Имамо охрабрујуће податке за првих пет месеци, забележен је изузетан раст индустријске производње у томе Војводина предњачи поново, тако да је то је заправо основа за повећање укупног финансијског капацитета и кроз приходе и за припрему ребаланса буџета као и све оно што имамо да завршимо и ставимо грађанима у функцију у веома блиском периоду.

Мировић је рекао да очекује да ће Скупштина Војводине током јуна усвојити ребаланс.

- Одлучили смо се на овај ранији ребаланс између осталог и због тога да би у другом делу године могли да добијемо довољно времена за спровођење процедура и завршетака пројеката о којима говорим. Вероватно ће бити још један ребаланс током јесени јер очекујемо да 30. јуна добијемо пресек остваривања финансијског прилива на основу пореза на добит као и других припадајућих пореза на територији Војводине и, уколико се одрже трендови који су сада веома позитивни, то би значило да ћемо и у септембру имати један ребаланс – навео је председник Покрајинске владе Игор Мировић.                                          

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести