Покрајинска влада учесник видео-конференције Кине и Централне и Источне Европе

Кина је последњих година најважнији спољнотрговински и финансијски партнер Републике Србије на азијском континенту, а директне кинеске инвестиције, као што су многи привредни и инфраструктурни пројекти и пројекти у областима енергетике, економије и културе, знатно су утицали на то да економски раст у нашој земљи буде већи.
Gojkovic online sastaнак
Фото: Покрајинска влада

То је на видео-конференцији под називом „Размена и сарадња између земаља Централне и Источне Европе и Североисточних провинција Кине“, коју је организовала кинеска провинција Лијаонинг, изјавио потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за здравство проф. др Зоран Гојковић.

Заједно с министром спољних послова Народне Републике Кине Ванг Јиом, представницима Кинеске асоцијације за пријатељство са страним земљама, представницима Северноисточних провинција Кине и шест европских земаља, потпредседник Покрајинске владе разговарао је о сарадњи двеју земаља, али и о сестринским и пријатељским односима Србије и Кине.

Подсећајући на то да је потписивањем заједничке изјаве о успостављању свеобухватног стратешког партнерства 2016. године, сарадња двеју земаља почела веома интензивно да се развија, потпредседник Гојковић рекао је да Аутономна покрајина Војводина има пријатељске односе са чак седам провинција у НР Кини – Ђилин, Хунан, Хенан, Гуангдонг, Хајнан, Хебеј и Фуђиен.

Фото: Покрајинска влада

Политички дијалог је ојачан бројним посетама на највишем нивоу, а односе двеју земаља карактерише висок степен узајамног поверења и међусобна подршка у најважнијим питањима.

Проф. Гојковић захвалио је и на снажној подршци и помоћи коју је Кина упутила Србији током пандемије.

„Прва и највећа помоћ из Кине стигла је у Србију прошле године, само пет дана пошто је и Србија прогласила ванредно стање због епидемије ковида 19. И не само што смо добили медицинске апарате и заштитну опрему, него су у Србију тада допутовали и медицински експерти из Кине, који су својим искуством помогли нашим лекарима да лакше савладају све изазове с којима су се суочавали. Осим тога, у јануару ове године стигао је и први контингент од милион доза кинеских вакцина против вируса корона“, изјавио је потпредседник Гојковић и додао да је помоћ из Кине договорена захваљујући личном пријатељству председника Си Ђинпинга и Александра Вучића.

Обраћајући се високим кинеским званичницима, потпредседник Покрајинске владе истакао је да Кина није само стратешки партнер, него првенствено земља пријатељ са којом ћемо у будућности наставити сарадњу на свим нивоима.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести