Покрајинска влада усвојила Предлог буџета за наредну годину

НОВИ САД: Покрајинска влада усвојила је Предлог буџета за 2019. годину који је планиран у износу од 74,4 милијарде динара.
1
Фото: vojvodina.gov.rs

То је за око 13 милијарди динара више него 2016. године, када је формирана ова Покрајинска влада, и за 1,34 милијарди више у односу на ребалансирани буџет за 2018. годину, саопштила је Покрајинска влада.

Каже се да је покрајински буџет за 2019. годину пројектован реално, у складу са фискалном стратегијом и, управо захваљујући фискалној консолидацији постигнутој у Републици Србији, планиран је на принципима да се очува достигнуто учешће капиталних расхода, односно инвестиција, ниво подршке мерама социјалне и демографске политике, наставак интензивног улагања у здравствени систем, као и за подршку пројектима у области заштите животне средине.

Највећи део новца из покрајинске касе и наредне године ће, поред улагања у инфраструктуру и здравство, бити усмерен у привреду и пољопривреду, тамо где се и ствара бруто домаћи производ.

Капитални део буџета планиран је у износу од 19,3 милијарде динара и већи је за више од девет одсто од износа који је био за ову намену опредељен поставком буџета за 2018. годину.

У најзначајније инвестиције које су планиране за наредну годину су: улагања у пречистаче отпадних вода код Бачке Тополе, Малог Иђоша и Србобрана, изградња Студентског културног центра, реконструкција комплекса „Хетерленд“ код Новог Бечеја, набавка 10 возила за превоз пацијената на дијализу, суфинансирање два акцелератора и адаптација простора за њихов смештај у Институту за онкологију у Сремској Каменици, адаптација Гимназије „Исидора Секулић“ у Новом Саду, те  пројекат е-управе.

Такође, наставља се са улагањем у  започете вишегодишње велике пројекте, као што су изградња и опремање Радио-телевизије Војводине, адаптација Народног позоришта у Суботици, завршетак радова око Жежељевог моста, изградња Сентандрејског пута у Новом Саду, проширење садржаја термалних базена на Палићу, даље улагање у инфраструктуру у здравству и улагање у заштиту културног наслеђа, додаје се у саопштењу.

Мере пронаталитетне политике планиране су без умањења. Матерински додатак је нова мера за незапослене мајке трећег и четвртог детета, а наставља се и са финансирањем биомедицински потпомогнуте оплодње и подршком решавању стамбеног питања и унапређења становања породицама у којима се роди треће или четврто дете.

Планираним буџетом за 2019. годину обезбеђен је исти или виши ниво улагања и у областима образовања, културе, информисања и спорта,  као и у области остваривања права националних мањина. 

Покрајинска влада је утврдила Предлог покрајинске скупштинске одлуке о оснивању Центра за породични смештај и усвојење Суботица, који ће покривати Севернобачки, Западнобачки и Севернобанатски управни округ, ради пружања услуга процене и саветовања будућих хранитеља и усвојитеља, пружања подршке хранитељима, односно породицама које пружају услугу породичног смештаја и усвојитељима, каже се у саопштењу Владе.

Утврђен је и Предлог покрајинске скупштинске одлуке о остваривању материнског додатка за незапослене мајке за треће или четврто дете, чиме се обезбеђује виши степен заштите породице у виду новчане помоћи, коју остварује незапослена мајка која је, почев од 1. јула 2018. године, родила треће или четврто дете.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести