Помпео у писму Куртију: Укидање такси приоритет

БЕОГРАД: мерички државни секретар Мајкл Помпео упутио је писмо новоизабраном премијеру косовских привремених институција Аљбину Куртију, у којем му је честитао на формирању владе, али и јасно ставио до знања да би укидање такси на робу из централне Србије и БиХ требало да буде приоритет, преноси "Блиц".
Majk Pompeo Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin
Фото: AP Photo/Jacquelyn Martin

"Укидање тарифа на робу из Србије и Босне и Херцеговине биће важно због враћања страна за преговарачки сто. Надамо се и очекујемо да ћете ово учинити приоритетом и искористити замах изграђен писмима намере за успостављање ваздушних и железничких веза између Приштине и Београда", наводи се у писму Помпеа, у који је "Блиц" имао увид.

Помпео оцењује да је сада време за реализацију "свеобухватне нормализације односа са Србијом, усредсређене на међусобно признавање", што је, како наводи, од суштинске важности за "пуну међународну интеграцију Косова".

"Сједињене Државе ће вам дати подршку у овом процесу", поручио је Помпео.

Истовремено је честитао народу на КиМ на, како је оценио, успешним, демократским изборима.

"Поздрављамо формирање нове владе на Косову и радујемо се заједничком раду на унапређивању заједничких циљева који се тичу економског раста, владавини закона и нормализацији односа са Србијом", наводи се у писму.

Додаје се и да САД поздрављају, како се наводи, Куртијеву посвећеност борби против корупције "јер ви желите да подржите аспирације грађана Косова, укључујући њихову жељу за већом транспарентношћу и економским растом".

На крају се поручује да се САД радују што ће блиско сарађивати са новом владом у Приштини како би се осигурало да "мултиетничко, демократско Косово и даље напредује".

Раније је и портпарол специјалног изасланика Беле куће за дијалог Београда и Приштине Дик Кастин рекао да је специјални изасланик председника САД за дијалог Београда и Приштине, амбасадор Ричард Гренел јасно је предочио политичким лидерима у Приштини и Београду да америчка улагања неће имати очекиван ефекат уколико су таксе на српску робу од 100 одсто и даље на снази.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести