ПОНОВО ИЗАБРАНИ У ИЗВРШНИ САВЕТ За Унеско Дечани и Грачаница су у Србији

БЕОГРАД: Амбасадорка Србије при Унеско Тамара Растовац Сиамашвили изјавила је да је реизбор Србије, трећи пут у Извршни савет (ИС) Унеска јасан сигнал позиције коју наша земља има у свету и да показује колико дипломатског простора имамо у заустављању иницијатива супротних нашим националним и државним интересима, као што је била апликација Приштине за чланство.
visoki decani
Фото: Youtube Printscreen

 "Наш избор је огроман успех, поготово што смо једини у оквиру источноевропске групе успели да постигнемо реизбор. Добили смо апсолутно највећи број гласова, а при том је код нас било више кандидата него места", казала је она за Вечерње новости.

Према њеним речима, чињеница је да су земље препознале неопходност да Србија остане у ИС показује колико се вреднује наш ангажман и колики углед наша држава ужива у Унеску.

 Растовац Сиамашвили је нагласила да је ово чланство изузетно битно због питања тзв. Косова, јер како објашњава, било какав њихов евентуални захтев би морао да иде кроз ИС, што нас ставља у веома добру позицију.

"С друге стране, било какав  евентуални захтев се коси са доминирајућим расположењем у Унеску, а то је снажно супротстављање политизацији. Укратко, Приштина у овом тренутку нема никакву подршку за евентуални захтев за чланство", казала је она.

Она је додала да је у току Генерална конференција Унеска и да није било наговештаја да би Приштина могла поново да поднесе захтев за чланство, јер су схватили да би изгубили.

"Кандидовали су се 2015 и изгубили су на гласању, на следећем заседању 2017. нису формално поднели захтев, јер су били обесхрабрени и после тога нису више ни покушавали", казала је она.

Растовац Сиамашвили је нагласила да су наше четири светиње , Пећка патријаршија, Дечани, Богородица Љевишка и Грачаница које се налазе на Унесковој листи светске баштине на последњем заседању Комитета за светску баштину у Саудијској Арабији у септембру добили огромну подршку да остану у њој,а то указује да су и даље угрожени.

 " Ни једног тренутка се није отворило питање да ли припадају Србији. Уз сваки од ових средњевековних манастира стоји да су у нашој земљи. То је јасна порука. Ми смо држава уговорница, када је реч о манастирима на Косову", нагласила је она.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести