Попов: Загреб није обезбедио услове за успех Вучићеве посете

НОВИ САД: Хрватска није обезбедила неопходне услове и атмосферу да посета председника Србије Александра Вучића тој земљи протекне у добром амбијенту, изјавио је директор Центра за регионализам Александар Попов и оценио да зато није реално очекивати било какав резултат, односно договор на плану отворених питања.
aleksandar popov, mc.rs
Фото: mc.rs

Према његовим речима, циљ Вучићеве посете не би требало да буде формалне природе, него из те посете требало да проистекне договор у вези са питањима која су већ дуж времена заплетена, а то су питања несталих лица, ратних злочина, положаја Срба у Хрватској и Хрвата у Србији, граница и економске сарадње двеју земаља.

Попов сматра да није требало исхитрено заказивати посету председника Србије Хрватској, као и да ниједан параметар не иде у прилог томе да ће се договорити нешто повољно за обе стране, не искључујући могућност да је земља домаћин посете била под одређеним притиском да организује такве разговоре.


Хрватски ултрадесничари позивају на протест против Вучића

ЗАГРЕБ: Ултрадесна Аутохтона Хрватска странка права позвала је данас грађане на протест који организације због доласка у Загреб, како наводе, "четника Александра Вучића у Хрватску".
У "позиву Хрватицама и Хрватима", објављеном на званичном сајту А-ХСП, наводи се да ће протест бити одржан испред "седишта (Милорада) Пуповца" јер је, како наводе, "он владар Хрватске, а не Марков трг".

Нема информација да је полиција одобрила овај протест.
Протест је заказан за 11 сати, а након тога је најављена шетња до Амбасаде Србије у Загребу, где ће, како кажу, Вучићу поручити да "није добродошао у Хрватску, да је злочинац и четник", а упитаће га, додају, где му је "телогранитељ Василије Видовић".

У саопштењу се наводи да је Видовић био четнички војвода који је, кажу, предводио напад на Шкабрњу и тамо, како тврде, "починио тешке злочине над недужним хрватским цивилима".


"У јуну 2016. године у далеко бољој атмосфери одржан је сусрет хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић и тадашњег премијера Србије Александра Вучића, када је потписана Декларација о нормализацији односа. Тада је наговештено пет отворених питања на којима треба радити, али је убрзо након тога дошло до заоштравања односа, размене оштрих нота између две земље и ево сада смо поново скоро на најнижој тачки наших односа од завршетка рата", казао је Попов у изјави за Танјуг.

Директор Центра за регионализам подсећа да је у новембру отказана посета Вучића Хрватској због лоших услова и околности, а према његовој оцени, те околности су тренутно далеко неповољније.
"Пре само три дана је дошло до сусрета нашег и хрватског човека који су задужени за отворена питања. То је парадокс, такве посете се планирају месецима раније како би се припремио терен и како би се могло видети шта се може постићи", казао је Попов.


Бандић тврди да у Загребу нема усташа

ЗАГРЕБ: Градоначелник Загреба је, вече уочи посете председника Србије Александра Вучића Загребу, поручио да дијалог између Хрватске и Србије нема алтернативу, као и да српског председника неће дочекати усташе јер, како је рекао, усташа у том граду нема.
На хитно сазваној конференцији за новинаре, Бандић је говорио о актуелном политичком тренутку.

Бандић, иначе, председник Странке рада и солидарности, који баштини сести мандант на функцији градоначелника Загреба, рекао је да оно што се последњих седам дана догађа у Хрватској И Србији тражи одговорност. 
"Важно је ово што се догађа задњих недељу дана И што ће се догодити сутра у Загребу", оценио је Бандић И додао да је Вучићева посет изазвала невиђену галаму.

Сматра да је добро организовати дијалог јер је он, каже, неминован, а посету председника Србије је оценио потребном И позитивном.
Док год најављују да ће Вучића у Загребу дочекати усташе, озбиљан дијалог није могућ", упозорио је Бандић И истакао: Дијалог између усташа и четника као историјски поражених није могућ. Али дијалог између Срба и Хрвата је могућ и потребан. Јер друге алтернативе нема", рекао је Бандић.

Коментаришући медијске написе у Београду И загребу, Бандић је рекао да Вучића неће дочекати усташе, јер их у Загребу нема.


Он истиче да су Србија и Хрватска потрошиле више од 20 година, а да при томе ниједно од отворених питања није решено, додавши да је задовољан што је у Стратегије Европске уније за Западни Балкан наглашено да решавање отворених међудржавних питања представља услов сваке земље кандидата за улазак у ЕУ. 

Ипак, Попов напомиње да одговорност морају да сносне и оне суседне земље које су чланице ЕУ за решавање таквих питања, те да нипошто једна земља не сме стално да блокира другу у европским интеграцијама.
Говорећи о безбедносним ризицима посете и изјавама министа одбране Александра Вулина и министра унутрашњих послова Небојше Стефановића о могућим демонстрацијама у Загребу поводом Вучићевог доласка у тај град, Попов је за Танјуг оценио да две земље и њихове службе морају порадити на томе да гост буде апсолутно безбедан.

"у супротном таква посета мора да се откаже", каже Попов и закључује да се о таквим стварима не сме манипулисати у јавности.

 

EUR/RSD 117.1138
Најновије вести