Поповић: Јединство темељ опстанка српског народа

БЕОГРАД: Председник Српске народне партије Ненад Поповић честитао је грађанима и руководству Републике Српске њен Дан, 9. јануар, поручујући да никад није било важније, "у изазовима које нам наговештавају, да се као народ окупимо, саберемо и међусобно подржавамо". 
Nenad Popović Foto Tanjug/R.Prelić
Фото: Танјуг, Р. Прелић

"Створена снажном вољом народа да се живи слободно и безбедно после великих страдања током двадесетог века, најмлађа српска држава поносно прославља свој Дан слободе, одолевајући свим претњама по њен опстанак и притисцима усмереним ка њеном укидању и нестанку", навео је Поповић у изјави за јавност, саопстила је СНП.

Он је указао да сви они који гаје такве нереалне снове још нису схватили да су огромне жртве положене у њене темеље "неразрушива снага њеног вечног опстанка".

Поповић оцењује да ће узалуд бити сваки покушај да се поништи велико прегнуће Срба преко Дрине да после толико страдања, "претрпљених јама, кама и убијања, спаљених села и храмова буду своји на своме, да створе своју државу, своје институције и тиме право на свој идентитет и постојање". 

"И сутра, када на Светог Стефана изнова славимо слободу Републике Српске, сви ми у Србији имамо још већу обавезу да станемо иза ове велике победе српског народа и да је сачувамо и ојачамо", поручио је Поповић. 

Он је навео и да ће Србија, са својом економском снагом, независном националном и државном политиком, са пријатељима у свету којих је све више, на основу права које јој је дато међународним споразумима, бранити постојање РС "више и јаче него икада пре".

Поповић је истакао и да ће на Сретење, на Дан државности Србије, Србија и РС донети заједничку Декларацију о опстанку српског народа, као пример државне воље да као народ ојачамо свој идентитет и своју посебност, а "тиме и право да на трусном Балкану опстанемо и останемо на нашим историјским просторима". 

Према његовим речима, никада није било важније да промишљамо своју будућност, чувајући своју слободу, "своје две државе и своје духовно национално наслеђе".Честитајући празник РС Поповић је пожелео да "чувају свој слободарски дух и национално јединство".

"Јединство је темељ опстанка и независности. Да им пожелим да јачају своје институције, своју економију, као и везе са Србијом и Русијом, које си им увек, у најтежим изазовима за останак, биле најважнији и најјачи ослонац", поручио је Поповић.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести