Поповић у Бањалуци: Србија неће дозволити промене Дејтона

БАЊАЛУКА: Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић састао се са премијером Републике Српске Радованом Вишковићем и истакао да Србија, као гарант Дејтонског споразума, никада неће пристати на било какве покушаје његове ревизије који би водили умањењу права Републике Српске или њеном укидању.
nenad popovic
Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)

Поповић је истакао да је интерес читавог српског народа економски снажна и развијена Република Српска.

Србија, као матична држава свих Срба, подржаваће развој, снажење и опстанак Републике Српске, поручио је Поповић, саопштило је Министарство за иновације и технолошки развој Србије.

"Наставићемо да помажемо Републици Српској у реализацији свих најважнијих економских пројеката, а лично ћу тежити да, на основу искуства из Србије, помогнем у развоју иновационе инфраструктуре и ИТ индустрије, како бисмо заједно створили амбијент за останак младих у Републици Српској, што је један од најважнијих услова њеног опстанка у будућности", казао је он.

Поповић је навео да је Србија током пандемије коронавируса показала чврсту посвећеност да подржи Републику Српску и њене грађане слањем вакцина и друге медицинске опреме неопходне за помоћ у борби против коронавируса.

"Сада када Србија започиње производњу вакцине Спутњик В на Институту Торлак, уз помоћ наших руских пријатеља, бићемо у могућности да још више помогнемо Републици Српској", рекао је Поповић.

Он је истакао чврсто опредељење српског државног руководства да подржава све Србе у региону, и да пружи подршку очувању националног идентитета, писма, културе и историјске свести о повезаности и заједничкој судбини читавог српског народа.

"Заједничко обележавање Дана српског јединства 15. септембра, које су иницирали Александар Вучић и Милорад Додик, биће још једна прилика да се потврди наша нераскидива повезаност која је увек била снага српског народа. Настављамо да јачамо наше паралелне везе", рекао је Поповић.

Такође, Поповић је указао да Србија снажи своју безбедност и своју војну моћ како би сачувала независну и суверену политику и како би била безбедно место за живот и нове инвестиције.

"Дубоко сам уверен да је војна неутралност једини исправан пут и за Србију и за Републику Српску и да после агресије који је преживео српски народ ни Србија ни Република Српска не треба никада да буду део НАТО пакта“, оценио је Поповић.

Он је додао да читав српски народ има заједнички интерес, а то је очување Косова у саставу Србије, очување и снажење Републике Српске и помоћ Србима да у свим државама бивше државе сачувају своје име, идентитет, писмо и везу са Србијом. "Изузетно је важно што српски народ, Србија и Република Српска, у својој борби као савезника и пријатеља имају Русију која је у више наврата потврдила да чврсто стоји на позицији одбране српских интереса, а то је у нашем случају и одбрана међународног права", рекао је Поповић.

Премијер Радован Вишковић захвалио је Србији и министру Поповићу на свему што чине за Републику Српску.

Вишковић је истакао да се у овом тренутку реализују бројни заједнички пројекти са Србијом у области енергетике, инфраструктуре, образовања, као и да Република Српска жели да, ослањајући се на искуства из Србије, успоставља иновациону инфраструктуру и подиже своје капацитете у области иновација.

Он је истакао да је јака Србија гарант да и Република Српска може да се брзо и снажно развоја.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести