Посланици о заједничком граничном прелазу са С. Македонијом

БЕОГРАД: Скупштина Србије почела је данас расправу о Предлогу закона о потврђивању Споразума између Владе Србије и Владе Северне Македоније о успостављању заједничког граничног прелаза Миратовац-Лојане.
skupstina, tanjug
Фото: Tanjug / O.Toskić, arhiva

Министар одбране Александар Вулин каже да ће се успостављањем граничног прелаза омогућити унапређење кретања грађана и промет роба између две земље и да ће се олакшати саобраћај преко заједничке државне границе.

Споразумом је предвиђено да заједнички гранични прелаз за међународни друмски путнички саобраћај буде изграђен на теритоији Србије, општини Прешево у подручју насеља Миратовац.

Према речима министра, у првој фази заједнички прелаз Миратовац-Лојане функционисаће као гранични прелаз за погранични саобраћај на коме се обављају граничне провере, а прелазак ће бити омогућен на основу личне карте или путне исправе.

Како је додао, у другој фази заједнички гранични прелаз ће функционисати као гранични прелаз за међународни путнички саобраћај.

“Балкански народи су упућени једни на друге и само заједничким радом наш регион може постати регион мира и просперитета.У том смислу је веома важно уклањање препрека слободном протоку робе, капитала, услуга и људи у региону, те је због наведеног овај прелаз веома важан за регионалну трговину”, рекао је Вулин.

Он је додао да је “Балкан балканским народима” идеја за коју су, каже, живели, али и умирали многи српски лидери, наводећи да је таква идеја ретко наилази на подршку великих сила.

“Храброст председника (Александра) Вучића јесте у томе што је први балкански политичар у протеклих пуно времена можда још од краља Александра који је имао храбрости да изговори реченицу Балкан балканским народима”, рекао је Вулин у Скупштини Србије.

Како је казао, таква идеја може да промени Балкан од региона ратова и сукоба у регион мира и развоја.

“Кад год смо ми Балканци одлучивали једни о другима, ми смо живели у миру, кад су одлучивали о нама ратовали смо за туђе интересе и крварили смо због сукоба, ратова, свађа…”, истакао је Вулин.

Вулин је навео да ће договор који су председник Вучић и премијери Републике Северне Македоније и Албаније Зоран Заев и Еди Рама, на иницијативу српског шефа државе постигли о смањивању царинских поступака драстично увећати привлачност све три земље за директне стране инвестиције.

Такође, како је рекао, допринеће и бржем протоку роба, а самим тим смањити и време транспорта робе до финалне дестинације.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести