Посланици питали о сценама у Новом Пазару, амбасадору у Црној Гори, кодексу

БЕОГРАД: Посланици Скупштине Србије данас су постављали посланичка питања као и сваког уторка и четвртка када је у току седница, па се тако шеф посланичке групе Странке правде и помирења - Уједињена сељачка странка Самир Тандрис осврнуо на дешавања у Новом Пазару.
skupstina
Фото: Tanjug

Тандир је рекао да је јавност узнемирена због немилих сцена у Новом Пазару, јер су се у неколико дана дешавали револверашки обрачуни, па чак и испред полиције.

Тандир је упитао откуд толика количина бахатости људима који су од раније познати институцијама које се баве безбедношћу да се тако слободно понашају.

“Поздравили смо долазак министра полиције у Нови Пазар, али то неће решити проблем, као ни појачане контроле у Новом Пазару. Да би се суштински обрачунали са организованим криминалом морамо имати промене унутар полиицје”, рекао је Тандир.

Тандир је поручио да институцијама треба дати пуну подршку и финансијску и логистичку да раде свој посао до краја и додао да се мора пресећи веза између појединих службеника полиције и криминалаца.

Шеф посланичке групе СПС Ђорђе Милићевић поновио је данас да се Србија залаже за мир и добросуседске односе и да има јасан став да отворена питања треба решавати кроз дијалог, а не једностраним потезима.

Србија се, каже Милићевић, не меша ни у унутрашња питања других држава. У том смислу упитао је Министарство спољних послова и премијерку да ли су разговарали са новим властима у Црној Гори око покретања евентуалне иницијативе да се амбасадор Србије у Подгорици Владимир Божовић врати у Црну Гору.

“Ако се разговарало, какав је исход тих разговора”, упитао је Милићевић, оцењујући да је изјава новог црногорског премијера у Бриселу забрињавајућа, односно указао је да се намеће питање да ли и нова власт наставља политику бившег тамошњег режима.

Посланик Јединствене Србије Драган Марковић Палма питао је поводом Кодекса понашања посланика о којем ће посланици расправљати, шта је са правима посланика, односно има оних, како каже, који нападају посланике, а нису у парламенту, а када им парламентарци одговоре, онда медији од тога праве причу.

“Шта значи тај кодекс, да види ЕУ да смо ми као цивилизовани? Као да ће они данас цивилзују у 21. веку…Нећемо ми у кодекс да гледамо да ли је неко пустио бркове, свако од нас шта је кодекс понашања..”, рекао је Марковић.

Кодекс понашања уврштен на дневни ред актуелне седнице

Скупштина Србије уврстила је данас по хитном поступку у дневни ред актуелне седнице Предлог одлуке о усвајању Кодекса понашања народних посланика.

У Предлогу кодекса, између осталог, стоји да је посланик дужан да савесно обавља посланичку функцију, уважава друге посланике, говором не подстиче мржњу и насиље, не уноси у салу у којој се одржава седница симболе и обележја политичке странке и стране државе, осим дискретних обележја политичке странке.

У том документу је, такође, прецизирано да народном посланику није дозвољено да јавну имовину и службене просторије користи у приватне сврхе.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести