Посланици расправљају о законима из области медицине

БЕОГРАД:  Посланици Скупштине Србије почели су данас расправу о више законских предлога из области медицине, међу којима је и Предлог закона о људским ћелијама и ткивима којим се дефинише које здравствене установе могу поднети захтев за обављање послова у тој области, као и који су услови које банке људских ткива треба да испуњавају.
skupstina srbije dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Предлогом ће се дефинисати и регистар давалаца матичних ћелија, а биће донет и јединствен програм за пресађивање људских органа и дефинисаће јасне процедуре и поступке у вези организације тимова и финансирање целокупног поступка.

Нови закон је прописао поједноставјење процедуре издавања дозвола здравственим установама за обављање послова из области људских ћелија и ткива, као и успостављање информационог система у поменутој области.

Једна од новина је поједностављивање поступка давања пристанка за примену људских ткива избегавајући непотребе финансијске трошкове увођењем забране о даривању. 

Закон је пружио могућност сваком пунолетном грађанину Србије да забрани у писменом или усменом облику даривање својих ткива, као и могућност чланова породице да то учини у тренутку смрти уколико се умрло лице није за живота изјаснило у вези са тим.

На дневном реду је и Предлог закона о пресађивању људских органа, а намера је била да се законом пресађивање уреди системски, односно да се утврде и обезбеде услови за постизање станарда квалитета и безбедности људских органа за пресађивање.

Новим законом је на јасан начин извршена подела здравствених установа које ће обављати послове пресађивања односно узимања органа и болница за даривање органа као и јасна подела послова.

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести