Посланици Скупштине Војводине заседају о ребалансу буџета за 2021.

Пред посланицима Скупштине Војводине данас је Предлог покрајинске скупштинске одлуке о ребалансу буџета АП Војводине за 2021. годину.
скупстина
Фото: Dnevnik.rs

Ради се о трећем ребалансу у овој години којим је основни буџет повећан на 82,5 милијарди динара. Од тих пара ребалансом је опредељено 800 милиона динара за спровођење тендера у другој фази пројекта Каменица 3.

Посланици владајуће коалиције (СНС, СПС-ЈС, СВМ) најавили су за „Дневник“ подршку предлогу ребаланса, док га опозициона Српска радикална странка неће подржати, иако, како је то Ђурађ Јакшић нагласио српски радикали од самог почетка подржавају изградњу Каменице 3 и њима је најмање споран данашњи ребаланс, али буџет не могу посматрати парцијално већ само у целини. Немања Завишић, посланик владајуће Српске напредне странке, који је и потпредседник покрајинског парламента изражавајући задовољство подсећа за „Дневник“ да је данашњи ребаланс трећи по реду у овој години и како каже као и претходна два донеће повећање основног буџета и то треба да радује грађане Војводине.

Укупан износ буџета после ребаланса износиће рекордних 82,5 милијарди динара, од чега је обезбеђено додатних 800 милиона динара за јачање здравственог система у покрајини – наводи Завишић. - Средства ће бити усмерена на изградњу објекта и неопходне пратеће инфраструктуре за велики пројекат Каменица 3. Додатна средства у буџету су обезбеђена из прихода од пореза на зараде и добит предузећа што указује на снажну привредну активност и увећанезапослености у Војводини.


СПС: Ребаланс добар потез

Посланичка група СПС-ЈС ће гласати за ребаланс, која како посланица СПС-а и потпредседница покрајинског парламента Александра Ђанковић каже техничке природе. 

- Ребаланс је техничког карактера зато што је тих 800 милиона динара опредељено за другу фазу пројекта Каменица 3 како би се поступак јавних набавки привео крају. Извор средстава за тих 800 милиона динара је реалан јер га чине остварени порески приходи, који су увећани, тако да ће посланичка група СПС- ЈС гласати за предложени ребаланс – најавили је јуче за наш лист Александра Ђанковић. Она је додала да јесте неуобичајено да се ребаланс изводи крајем године, али, како наводи с једне стране у овогодишњем буџету приходи од пореза су планирани опрезно због ковида, међутим, како се установило током године је дошло до увећања пореских прихода, али с друге стране повећана је и цена грађевинских радова због чега су потребна додатна средства за привођење тендера за другу фазу радова до краја.   

- Та додатна средства могли би да се планирају и у буџету за наредну годину, али у том случају би изгубили много времена и зато се Покрајинска влада определила да се окончање тендера уради ребаланском буџета. Сматрамо да је то прихватљиво решење – навела је Александра Ђанковић.


Завишић сматра да нам све то говори о томе да се данас води одлична економска политика и да се јавним финансијама управља одговорно.

- Војводина од 2016. године полако постаје оно што је увек требала да буде – мотор развоја и напретка Србије – нагласио је посланик СНС-а.

Српска радикална странка је најавила да ће гласати против предложеног ребаланса.

- По свом карактеру и структури овај ребаланс је најмање споран, мање је споран од претходна два. – наводи посланик Ђурађ Јакшић. – Дакле, Српска радикална странка нема ништа против завршетка изградње објекта Каменица 3 ради дијагностике и лечења најтежих оболења онколошких пацијената, шта више то је објекат од додатног значаја

који ће дефинитивно пружити далеко бољу и квалитетнију здравствену заштиту становницима на порстору АП Војводине, међутим, ми као једина права истинска опозиција напредњачкој власти у покрајини не можемо на буџет гледати парцијално него га гледамо у целини. То је разлог због који ћемо гласати против ребаланса – истакао је Јакшић.

Подсећамо да је Покрајинска влада од 2016. године, када је дошла на власт и у Војводини, уложила у здравствени систем укупно 10 милијарди динара. Председник Покрајинске владе Игор Мировић недавно је најавио да пројекцијом покрајинског буџета за 2022. предвиђено улагање од готово 2,5 милијарди динара у здравствени систем Војводине.

На дневном реду данашње седнице Скупштине Војводине осим ребаланса су и Предлог покрајинске скупштинске одлуке о изради просторног плана подручја посебне намене бране на Тиси; извештаји о пословању гаранцијског фонда Војводине за јануар-децембар 2019. И јануар –децембар 2020; као и извештај о раду Покрајинског фонда за развој пољопривреде за јануар-децембар 2020.      

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести