Посланици већине подржавају измене Закона о пореклу имовине

Посланици владајуће већине подржавају измене Закона о утврђивању порекла имовине и посебном порезу, чија примена почиње 12. марта
Skupština Srbije  Foto Tanjug/ T. Valič
Фото: Скупштина Србије  Фото Танјуг/ Т. Валич

БЕОГРАД: Посланици владајуће већине подржавају измене Закона о утврђивању порекла имовине и посебном порезу, чија примена почиње 12. марта, а на седници парламента било је и предлога да испитивање почне од политичара.

Посланик Српске напредне странке Милош Терзић рекао је да је ефикасна борба против организованог кирминала почела доласком СНС на власт 2012.године, наводећи да је до данас донет читав низ закона који доприносе да та борба буде ефикаснија.

Терзић је навео да ће се закон односити на све грађане код којих се, како каже, утврди несразмеран однос између пријављених прихода и увећане имовине, а да ће унакрсну проверу спроводити посебна јединица Пореске управе.

“Закон предвиђа да се пореском стопом од 75 одсто опорезује незаконито стечена имовина, а ако се утврди да је извршено кривично дело у поступку провере имовине јединица Пореске управе о томе обавештава полицију и јавно тужилаштво”, рекао је Терзић.

Посланик Јединствене Србије Драган Марковић Палма најавио је подршку закону, али је поручио да треба прво да се испита порекло имовине политичара.

“Свако од политичара ко има скупљи ауто од 40.000 евра, а нема компоанију, нема предузеће, да се испита порекло имовине, јер ако имате 32 године, максималан кредит који можете да узмете је 33.000 евра”, рекао је Марковић.

Он је додао да је то најбоља порука за грађане Србије, да се преиспита порекло имовине политичара, да ли су легално стекли капитал.

Шеф посланичке групе Социјалистичке партије Србије Ðорђе Милићевић осврнуо се на критике које кажу да ће се закон искористити за прогон политичких неистомишљеника.

“То је политички популизам који треба да доведе до јефитних политичких поена и то је политчки маркетинг. Нема овде селективних мета ако председник Републике каже да жели да буде предмет провере, па чему онда страх ових који критикују законски предлог осим уколико постоји нешто што ми не знамо? Шта је то што им смета? Смета им уређена и правна држава у којој ће фунцклинсати институције система”, навео је Милићевић.

Посланик Странке правде и помирења Муамер Зукорлић каже да је закон један оид оних којим се показује опредељење и одлучност државе да се у потпуности и до краја ефикасно обрачуна са организованим криминалом и корупцијом.

“Подржаћемо закон с обзиром да нам је један од кључних принципа бескопромисна борба против организованог криминала И корупције”, рекао је Зукорлић.

Каже да га радује одлучност и кроз тај закон, али и кроз одређене акције надлежних као што је МУП који спроводе обрачун са организованим криминалом.

Посланик СДПС Муамер Бачевац каже да га јако радује што ће један закон омогућити да се преиспита имовина свих грађана који су сумњиви, а поготово они који су обављали јавне функције, политичари пре свега, јер се, каже, често дешава да највише о коруцпији причају они који су најдубље потонули у њој.

Он је навео и да је држава тим законом добила делотворан механизам да за свакога у сваком тренукту може да се утврди да ли се обогатио незакаонито.

“Ко не буде могао да докаже да је на законит начин стекао имовину остаће без три четвртине те вредности, а ако суд утврди да му је имовина стечена кривичним делом биће му одузето целокупно прибављен иметак”, рекао је Бачевац,

Бачевац је објаснио да ће се по закону на удару наћи они у које се посумња да за највише три године имају разику од 150.000 евра увећање имовине од пријављених података.

На измене Закона о утврђивању порекла имовине и посебном порезу поднет је један амандман о којем ће посланици расправљати у четвртак.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести