Посланици власти: Скупштина и даље да бира судије почетника

БЕОГРАД: Посланици владајуће коалиције оценили су данас да би се укидањем овлашћења скупштини да бира судије, који први пут ступају на судијску функцију, отуђила једна грана власти од грађана.
skupstina srbije
Фото: Tanjug (S. Ilić, arhiva)

Током распаве о Предлогу одлуке о избору судија који се први пут бирају на функцију, посланици су се дотакли и најављених уставних промена, а посланик СПС и адвокат Тома Фила рекао је да се нада да ће и даље остати такво овлашћење скупштини.

Он је додао да ће социјалисти подржати избор свих судија које је предложио Високи савет судства, јер, како је рекао, верује том органу да је провео све што треба и да су кандидати за судије они који заслужују ту функцију.

“Што се тиче избора судија, надам се да ће и даље остати овлашћење да први избор судија буде у Скупштини Србије. Не мислим да је то добро да десет људи касније одлучује ко ће бити, а ко неће бити судија”, рекао је Фила.

Подсетио је да је Европска комисија ставила одређене примедбе на правосуђе у Србији и да је један део прихваћен, што је уврштено у поновљеном предлогу владе о промени Устава.

“Мислим да говорим у име свих адвоката у парламенту и свих нас који желимо добробит правосуђу да се то што пре нађе на дневном реду, да видимо да ли ће из владе да прецизирају иницијативу или ћемо ми на Одбору то да уредимо. Ако будемо гурали и промену надлежности, онда морамо да идемо на референдум и то ће много да траје”, рекао је Фила.

Како је рекао, уколико се буде ишло на референдум, то у сваком случају неће бити завршено у време заседања актуелног сазива скупштине.

“Зато бих желео да то питање што пре решимо, јер ће и од тога зависити која ће бити овлашћена скупштине и шта ћемо да радимо у будућности у вези правосуђа”, навео је Фила.

Фила се, каже, залаже за независно правосуђе, али оно не може да буде “ни на небу ни на земљи”, јер сви од неког зависе, посланици од бирача, влада од скупштине и правосуђе мора да зависи, каже, бар код првог избора од парламента.

Посланик Покрета социјалиста и адвокат Ðорђе Комленски рекао је да се он и раније залагао да се судије први пут бирају у скупштини, још пре три-четири године када су “агресивно” покретана питања уставних реформи.

“Уколико будемо дозволили да се уставним променама уреди начин избора судија тако да судије саме бирају судије, одлучују о њиховом напредовању, одлучују о избору председника судова, ми нисмо судовима обезбедили независност и самосталност у раду, ми смо једну групу власти поптуно отуђили од грађана”, оценио је Комленски и додао да се искрено нада да се то неће десити.

Председник Одбора за правосуђе Владимир Ðукановић је рекао да не прихвата да скупштина више нема више никакву везу са избором судија, оцењујући да је то катастрофа, јер, како каже, ако се донесе предуда у име народа, онда мора и да постоји веза са народом.

“Немојте да правимо ''судократију''. Њима смета то зато што желе преко судске власти која би била потпуно одрођена од државе да харају овом државом. Нама траже ненормалне захтеве посебно странци да имају потпуни увид у судске поступке, да имају чак и тужилачке истраге, па докле то иде?”, рекао је Ðукановић поводом најављених уставних промена.

Посланик Српске напредне страке Александар Мирковић упитао је да ли је истина оно што бивши функционери Демократске странке тврде да су се судије бирале на страначким органима и у оквиру општинсих одбора партије.

“Ако већ говоримо о правосуђу не можемо да се не осврнемо на то да до сада нико није заштитио права, нити се огласио поводом монструозних претњи и кампање у којој се позивало на убиство председника Александра Вучића и силовање премијерке Ане Брнабић”, рекао је Мирковић.

Приметио је да у тим случајевима није дошло до судског епилога.

Мирковић је указао да се већ недељама уназад на друштвеним мрежама корисници утркују ко ће на монструзнији начин изабрати како одузети живот председнику Вучићу, његовом сину Данилу или другим члановима породице.

“И даље се нико не обазире и нико не реагује. Ако ми кажете да то није ваша надлежност, дајте да нађемо неко решење да се те ствари мењају како би се сви грађани сачували од таквих видова претњи и угрожавања живота”, поручио је Мирковић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести